Siirry sisältöön
Tänään liputetaan Euroopan unionin lipulla. Eurooppa-päivänä juhlistetaan 9. toukokuuta 1950 annettua Schumanin julistusta, josta alkoi matka kohti nykypäivän Euroopan unionia. Kuva: iStock.

Eurooppa-päivää vietetään rauhan ja yhtenäisyyden puolesta

Tänäkin vuonna Euroopan unionissa vietetään Eurooppa-päivää 9.5.1950 allekirjoitetun Schumanin julistuksen kunniaksi. Se oli kunnianhimoinen suunnitelma pysyvän rauhan turvaamiseksi sodan jälkeisessä Euroopassa, ja sen pohjalta syntyi ajan myötä nykyinen Euroopan unioni.   

Tuona päivänä Ranskan ulkoministeri ja tuleva Euroopan parlamentin puheenjohtaja Robert Schuman ilmoitti Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta. Schuman halusi, että maat jakavat hiilen ja teräksen tuotannon, jolloin sota ei ole enää ajateltavissa eikä käytännössä mahdollinen. Hänen vetoomuksensa kuultiin ympäri Eurooppaa ja aloitteeseen liittyi muita Euroopan maita. Näin luotiin perusta kestävälle rauhalle ja nykyiselle Euroopan unionille. Tutustu Schumanin julistukseen täältä.

Ay-pomojen Eurooppa-päivä

Eurooppa-päivästä on tullut EU:n yhtenäisyyttä kuvaava symboli yhdessä euron, tähtilipun ja Euroopan hymnin kanssa. Ennen kaikkia päivä edustaa yhteistyötä ja solidaarisuutta. FinUnions kysyi kolmelta ay-pomolta mitä Eurooppa-päivä heille merkitsee, ja miten he aikovat sen viettää.

”Eurooppa-päivänä voi juhlistaa monia hyviä asioita, mitä Eurooppa on meille tuonut ja mitä erityisesti Suomelle Euroopan yhdentyminen on merkinnyt”, toteaa Jarkko Eloranta, SAK:n ja FinUnionsin puheenjohtaja videollaan.

Eurooppa-päivä on Jarkko Elorannalle tavallinen työpäivä, mutta hän saattaa päivän päätteeksi juhlistaa sitä vaikkapa kuuntelemalla Euroopan hymnin.

Nayla Glaise, Eurocadreksin (Ylempien toimihenkilöiden neuvottelukunta Brysselissä) johtaja, painottaa, että Eurooppa-päivänä on hyvä pohtia työelämän ja yhteiskunta-asioiden laitaa EU:ssa.

”Ay-ihmisenä etsin jatkuvasti keinoja parantaa ja edistää asioita työpaikoillamme, taloudessamme ja yhteiskunnassamme. Vaikka olemme parantaneet Eurooppaa monella eri tavalla, kasvava eriarvoisuus tuo toimintaamme uusia ulottuvuuksia”, Glaise mainitsee videollaan (englanniksi).

Claes-Mikael Ståhl, ETUC:n varapääsihteeri, viettää hänkin Eurooppa-päivänsä työn merkeissä. Hän pitää tärkeänä, että eurooppalainen ay-liike on aktiivinen kumppani, joka työskentelee unionin yhteenkuuluvuuden puolesta.

”Vain tällä tavalla voimme yhdessä kohdata tulevaisuuden haasteet, riippumatta siitä, onko kyseessä vihreä vai digitaalinen siirtymä vai muita haasteita. Eurooppa-päivä on aivan loistava päivä olla töissä”, Ståhl sanoo videollaan (ruotsiksi).

Juhlapäivä vietetään ympäri Eurooppaa

Eurooppa-päivää vietetään laajasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Päivä on oiva tilaisuus kansalaisille osallistua tapahtumiin ja tutustua Euroopan unionin toimintaan. Tänä vuonna EU:n kansalaiset voivat Eurooppa-päivänä saada tietoa siitä, miten EU tekee määrätietoista työtä rauhan, turvallisuuden ja demokratian tukemiseksi Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan ja maailman muiden konfliktien varjossa. Eurooppa-päivän 2023 tapahtumissa osallistujat voivat myös tutustua paremmin siihen, miten EU pyrkii rakentamaan vihreää ja digitaalista Eurooppaa, joka on kilpailukykyinen, yhdenvertainen ja osaava sekä samalla vakaa, selviytymiskykyinen ja turvallinen. Tänä vuonna huomiota kiinnitetään myös samana päivänä käynnistyvään Euroopan osaamisen teemavuoteen.

Toivotamme hauskaa Eurooppa-päivää kaikille!