Siirry sisältöön
Ammattiliitot ja työntekijät eri puolilta Eurooppaa vaativat tämän päivän mielenosoituksessa päätöksiä demokratian ja rauhan säilyttämiseksi koko Euroopassa. iStock.

Eurooppalainen ay-liike näytti solidaarisuutta päivän mielenilmauksessa 

ETUCin järjestämässä mielenilmauksessa Euroopan ay-liike kokoontui Brysselissä osoittamaan solidaarisuutta. Koko ay-liike tuomitsee jyrkästi Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyksen Ukrainaan. 

Eurooppa ei voi katsoa sivusta Venäjän aggressiota ja kansainväliseen oikeuteen perustuvan yhteisen turvallisuuden murentamista. Euroopan unionin taloudelliset sanktiot Venäjää kohtaan ovat välttämättömiä. Yhtenäisenä toimiva EU pystyy myös tukemaan jäsenmaitaan konfliktin seurauksien kohtaamisessa. 

Paikan päälle mielenilmaukseen oli kerääntynyt satakunta eri maan ay-liikkeen edustajaa. Ammattiliittojen johtajat – IndustriAllista Luc Triangle, ETUI Sharan Burrow, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean Oliver Röpke – olivat kaikki löytäneet tiensä Schumanin aukiolle. Sateesta huolimatta ammattiliitot ja työntekijät eri puolilta Eurooppaa vaativat yhteisäänin päätöksiä demokratian ja rauhan säilyttämiseksi koko Euroopassa.  

ETUCin pääsihteeri Luca Visentini kehotti kaikkia osoittamaan solidaarisuutta ja tukemaan ukrainalaisia tässä vaikeassa tilanteessa. Katso lyhyt videoklippi hänen puheenvuorostaan FinUnionsin Twitterissä.

Myös suomalaiset palkansaajajärjestöt ovat tänään ilmaisseet tukensa Ukrainan puolesta. SAK, Akava ja STTK toteavat yhteisessä lehdistötiedotteessaan, että yhdessä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa he antavat tukensa Ukrainan työntekijöille ja ammattiliitoille. He korostivat myös, että vapaalla kansalaisyhteiskunnalla ja riippumattomalla ammattiyhdistysliikkeellä on tärkeä merkitys yhteiskunnan eheyden ja ihmisten elinmahdollisuuksien suojelemisessa. 

Aiemmin päivällä Euroopan parlamentti ilmoitti, että sen puheenjohtajakokous ilmaisi täyden solidaarisuutensa ja tukensa Ukrainalle sekä sen kansalle. 

Vähimmäispalkka vaihtui rauhanasiaksi 

Mielenilmauksen alkuperäinen suunnitelma oli mobilisoida Euroopan neuvostoa ja EU-jäsenmaita vähimmäispalkkadirektiivin edistämisessä. Toisin kuitenkin kävi, ja mielenosoituksesta tulikin rauhan ja solidaarisuuden edistämistilaisuus. 

FinUnionsin toimisto osallistui tämän päiväiseen mielenilmaukseen. Joukossa oli europarlamentaarikko Agnes Jongerius (S&D, Hollanti), joka kertoi päivän tunnelmista videossa.