Siirry sisältöön

Eurooppalaiset huolissaan elinkustannusten noususta  

Elinolosuhteiden parantaminen pitäisi olla korkealla EU:n prioriteeteissä uudella toimikaudella. EU-kansalaisia huolestuttaa erityisen paljon elinkustannusten nousu. Tämä selviää Euroopan parlamentin julkaisemasta Eurobarometri-mielipidekyselystä.

Uudesta Eurobarometrista ilmenee, että koko unionissa. Euroopan parlamentin vaaleissa äänestämiseen kannustivat hintojen ja elinkustannusten nousu (42 %) sekä huolestuttava taloudellinen tilanne (41 %).  Kolmasosa vastanneista kertoo, että kansainvälinen tilanne (34 %) sekä demokratia ja oikeusvaltioperiaate (32 %) olivat heille tärkeimpiä aiheita, joka motivoivat äänestämään vaaleissa. Suomalaisten vastauksissa korostuivat tärkeimpinä aiheina huoli kansainvälisestä tilanteesta (53 %), EU:n puolustus ja turvallisuus (50 %) sekä demokratia ja oikeusvaltioperiaate (46 %).

Uuden Eurobarometrin julkistamistilaisuudessa Roberta Metsola, Euroopan parlamentin puhemies, painotti, että kansalaisten prioriteetit on otettava huomioon EU:n päätöksenteossa.

Roberta Metsola Euroopan parlamentissa. Kuva: Euroopan parlamentti.

Metsola pitää tärkeänä, että Euroopan parlamentti jatkaa työtä sen eteen, että kansalaisten ääni kuuluu EU:ssa. Tämä tulee toivottavasti heijastumaan tuleviin komissaariehdokaskuulemisiin, kun Euroopan parlamentti arvioi uusia komissaariehdokkaita marraskuun aikana. Kuulemiset komissaariehdokkaille järjestetään parlamentissa 4.–12.11.

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC:n pääsihteeri Esther Lynch kommentoi myös tuloksia:

”Paras tapa parantaa elinolosuhteita on lisätä työehtosopimusten piiriin kuuluvien työntekijöiden määrää. Tätä tavoitetta EU voi turvata uudistamalla julkisten hankintojen direktiiviä, niin, että yritysten, jotka voittavat julkisia hankintakilpailuja, on kunnioitettava työntekijöiden ja ammattiliittojen oikeuksia”.

Kansalaisten tuki EU:lle säilynyt korkeana

Kyselytutkimus osoittaa, että EU-kansalaiset ovat optimistisia EU:n tulevaisuuden suhteen (72 % suomalaisista, 65 % kaikista vastaajista).

Myös EU-jäsenyyteen suhtaudutaan edelleen positiivisesti: 75 % prosenttia suomalaisvastaajista (-7 prosenttiyksikköä alkuvuoteen verrattuna) ja 70 % eurooppalaisista (-1 prosenttiyksikkö alkuvuoteen verrattuna) uskoo, että heidän maansa on hyötynyt EU-jäsenyydestä. Myönteisinä asioina nähdään mm. yhteistyö muiden jäsenmaiden kanssa (56 % suomalaisista, 36 % kaikista vastaajista) ja rauhan edistäminen ja turvallisuuden vahvistaminen (43 % suomalaisista, 32 % kaikista vastaajista).

Äänestämistä pidetään kansalaisvelvollisuutena

Koko EU:n tasolla äänestysaktiivisuus oli EU-vaaleissa 50,7 %. Suomessa se jäi hiukan alhaisemmaksi (40,4 %), kuin vuoden 2019 EU-vaaleissa (40,8 %).

Kaikista kyselyyn vastanneista 46 % toteaa äänestäneensä siksi, että he äänestävät aina vaaleissa (suomalaisvastaajista 53 %). Monet myös pitävät äänestämistä kansalaisvelvollisuutena (suomalaisista 50 % ja kaikista vastaajista 42 %). Suomalaisvastaajista 53 % (47 % kaikista) tekivät äänestyspäätöksensä EU-vaaleissa sillä perusteella, kuinka lähellä puolueen ehdotukset Eurooppaa koskevissa asioissa olivat heidän ajatuksiaan ja arvojaan.

Euroopan parlamentin teettämän 2024 EU-vaalien jälkeisen Eurobarometri-mielipidekyselyn toteutti Verian (ent. Kantar) kaikissa EU:n 27 jäsenvaltiossa 13.6.–8.7.2024. Lue lisää tutkimuksesta täältä.