Siirry sisältöön

Eurovaalit 2019: lisää kärkiehdokkaita komission johtoon tarjolla

Euroopan parlamentin demarit ja vihreät ovat vahvistaneet ehdokkaansa komission johtoon.

Euroopan parlamentin toiseksi suurin ryhmä, sosiaalidemokraattien S&D vahvisti joulukuun alun kongressissaan, että se haluaisi komission johtoon ensi vuonna Frans Timmermansin

Hollantilainen Timmermans on tällä hetkellä yksi komission varapuheenjohtajista, ja yksi hänen vastuualueistaan on oikeusvaltiokehitys. Aiemmin Timmermans on toiminut muun muassa kotimaansa ulkoministerinä. 

Parlamentin vihreä ryhmä on asettanut Jean-Claude Junckerin seuraajaksi kaksi ehdokasta: saksalaisen Ska Kellerin ja hollantilaisen Bas Eikhoutin. Molemmat ovat tällä hetkellä EP:n jäseniä, ja Keller on myös yksi vihreän ryhmän puheenjohtajista. 

Marraskuussa parlamentin suurin poliittinen ryhmä, keskustaoikeistolainen EPP valitsi kärkiehdokkaakseen puheenjohtajansa, baijerilaisen Manfred Weberin

Kärkiehdokasjärjestelmän ajatus on, että ensi kevään eurovaaleissa parhaiten menestyvän poliittisen ryhmän kärkiehdokas nousisi komission ykköstehtävään. 

Menettelyllä ei kuitenkaan ole mitään virallista asemaa, joten tulevan puheenjohtajan ei välttämättä tarvitse olla ryhmänsä kärkiehdokas. 

Uusi komissio puheenjohtajineen on määrä muodostaa eurovaalien jälkeen, Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana syksyllä 2019.