Siirry sisältöön

Henkilövaihdos FinUnionsissa – kiinnostava EU-syksy häämöttää

FinUnionsin kahden hengen Brysselin toimisto palvelee taas syyskuusta alkaen täydellä miehityksellä. Edessä on kiireinen syksy Euroopan unionissa, kun Ursula von de Leyen pitää uudenvuoden puheensa 15.9.

FinUnionsin toimistoa johtaa Katja Lehto-Komulainen ja tiedotuksesta vastaa Marie Sandberg-Chibani. Sandberg-Chibani liittyi Brysselin toimistoon uutena työntekijänä syyskuun alusta. Hän tulee SAK:n yhdestä suurimmasta jäsenliitosta, Palvelualojen ammattiliitto PAMista, jossa hän toimi tiedottajana. PAMissa hän työskenteli mm. pohjoismaisten ja kansainvälisten viestintäasioiden parissa.

”Aloitamme syksyn toimintaa täydellä miehityksellä. Olen erityisen iloinen siitä, että olemme saaneet joukkoomme viestinnän ammattilaisen, jolla on tuntumaa palvelualojen todellisuuteen ja suomalaiseen työarkeen. Tämä antaa myös meille hyvän mahdollisuuden toimia SAK:n ja STTK:n äänitorvena ja vahvemmin jäsenliittokentällä”, FinUnionsin johtaja Katja Lehto-Komulainen sanoo.

Kiinnostava EU-syksy häämöttää

Syksy on jo täydessä vauhdissa. Euroopan Parlamentin täysistuntoviikot ovat alkaneet. Tällä viikolla poliittiset ryhmät valmistautuvat myös seuraavaan vuoden linjauksiin.

FinUnioinsissa seurataan kiinnostuksella myös Saksan liittopäivä vaaleja, jotka ovat nurkan takana 26. syyskuuta 2021.

”Nähtäväksi jää kenestä tulee Saksan uusi liittokansleri ja mitä EU-ministerien asialistalla olevalle vähimmäispalkkadirektiiville tapahtuu syksyn aikana”, Lehto-Komulainen pohtii.

Saksa, joka on yksi EU:n perustajamaista, on aina ollut vastavoima Ranskalle, joka vuodenvaihteen jälkeen nousee EU-puheenjohtajamaaksi Slovenian seuraajana.

Muita kiinnostuksen kohteita ovat europarlamentaarikoiden, eli meppien, näkemykset ja lausunnot esimerkiksi työelämäkysymyksistä, Euroopan terveysunionista sekä EU:n elvytyspaketista.
Mepit työskentelevät valiokunnissa, jotka laativat mietintöjä komission lakialoitteista.

”Parlamentin täysistunnot ovat avoimia kaikille ja voit seurata istuntoja suorassa verkkolähetyksessä. Tulkkausta on tarjolla myös suomeksi”, muistuttaa Lehto-Komulainen.

Euroopan unionin tila toimikauden avajaisten teemana

Myös lainsäädännön rintamalla tapahtuu. Agendalla on muun muassa ilmastoasioita (Fit for 55 -paketti), digitalisaation edistäminen sekä elvytyspaketin kansallista toimeenpanoa koronapandemian jälkeen. Tavoitteena on vihreämpi, digitaalisempi ja selviytymiskykyisempi Eurooppa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää joka vuosi syyskuussa Euroopan parlamentille unionin tilaa käsittelevän puheen, jossa hän arvioi viime vuotta ja esittelee painopisteitä seuraavalle vuodelle. Puheensa Unionin tilasta 2021 von der Leyen pitää 15. syyskuuta. Lue lisää ja liity mukaan langoille täältä.

FinUnions 25 vuotta – Suomen palkansaajien edunvalvontatoimisto Brysselissä vuodesta 1995 lähtien.