Siirry sisältöön

ITUC:ia ja FinUnionsia yhdistää tavoite työntekijöiden paremman elämän puolesta

Lämpimät onnittelut FinUnionsille 30 vuoden työstä työntekijöiden puolustajana Brysselissä, Euroopan instituutioiden ytimessä. Nyt on tullut hetki pysähtyä ja antaa kiitosta – ei vain siihen, mitä toimisto on saavuttanut suomalaisen työelämän hyväksi, vaan myös keskeiselle roolille, jonka suomalaiset ammattiliitot ovat ottaneet Euroopan rajojen ulkopuolella. 

Todistin tämän omin silmin työskennellessäni IndustriAll Europessa. Olipa kyse sitten työntekijöiden tukemisesta globaalissa etelässä, ammatillisten oikeuksien puolustamisesta Kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa tai kehitystä tukevasta työstä konfliktien runtelemissa maissa, ovat suomalaiset ammattiliitot johdonmukaisesti osoittaneet johtajuutta. FinUnionsin läsnäolo Brysselissä on varmistanut, että Suomen ääni ei ole kuulunut ainoastaan EU-instituutioiden käytävillä – se on kaikunut myös kansainvälisissä taisteluissa työntekijöiden ihmisarvoisen elämän puolesta. 

Työntekijöiden oikeudet, demokratia ja rauha kaiken ytimessä 

Meitä yhdistää yhteinen globaali tavoite ammattiliittoina: toimimme työntekijöiden oikeuksien, demokratian ja rauhan puolesta. 

Elämme kuitenkin epävarmoja aikoja – Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Eriarvoisuus kasvaa. Autoritarismi vahvistuu. Kuten ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n globaalin työoikeusindeksi (Global Rights Index) selvästi osoittaa, monissa maissa demokraattisia oikeuksia – mukaan lukien ammatillisia oikeuksia – rajoitetaan. Suomen sijoituksen heikkeneminen vuoden 2024 indeksissä tasolta 1 tasolle 2 (toistuvien oikeusloukkausten takia) oli järkytys, mutta samalla se toimi herätyksenä. 

Työntekijöiden ääni jää kuulematta, ja demokraattisen yhteiskunnan perusta on uhattuna. 

Tämän takia ITUC on käynnistänyt globaalin kampanjansa Democracy That Delivers for Working People. Se on kutsu toimintaan, että demokratia saataisiin palautettua ja vetoomus yrityksille siitä, että poliittisella välinpitämättömyydellä ja ahneudella on oltava rajansa.  

Se lähtee liikkeelle työpaikoista – muistutetaan jokaiselle työntekijälle kuuluvista ammatillisista oikeuksista, mukaan lukien alustatyöntekijöille ja epävirallisessa taloudessa työskenteleville. Yhdessä voimme rakentaa demokraattisempia yhteiskuntia, jotka toteuttavat uuden sosiaalisen sopimuksen – universaalin sosiaaliturvan, miljardöörien oikeudenmukaisen verotuksen, hoitoalan investointien ja ilmastoystävällisten työpaikkojen voimin sekä reilun talousjärjestyksen turvin. Yhteiskuntia, jossa ihmiset asetetaan voiton edelle. 

Tätä visiota ei voida saavuttaa ilman vahvoja kansallisia ay-liikkeitä. Tässä suomalaiset keskusjärjestöt – SAK ja STTK– ovat aina olleet inspiraation lähde. Järjestöjen globaali sitoutuneisuus on ollut keskeinen osa Suomen syvää omistautumista demokratiaan, monenvälisyyteen ja kansainväliseen solidaarisuuteen. 

Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti 

Suomalaisen ay-liikkeen perintö rakentuu arvoille, jotka kaikuvat maailmanlaajuisesti: luottamus kollektiivisiin ratkaisuihin, oikeudenmukaisen neuvottelun periaate ja usko koulutuksen ja vuoropuhelun voimaan. Nämä arvot näkyvät konkreettisesti kehitysyhteistyöhankkeissa, solidaarisuustoimissa ja väsymättömässä tuessa demokraattisille ay-kumppaneille eri puolilla maailmaa. 

ITUC:ssa uskomme, että demokratia ja ay-liike kuuluvat yhteen. Toinen ei voi menestyä ilman toista. Maailman suurimpana sosiaalisena ja demokraattisena liikkeenä ammattiliitoilla on kollektiivinen voima saavuttaa suuria asioita. Taistelussa työntekijöiden puolesta nojaamme juuri sellaiseen periaatteelliseen sitoutumiseen, jota FinUnions ja sen jäsenjärjestöt ovat jo pitkään edustaneet. 

Tämä globaali rooli tulee tulevaisuudessa vain korostumaan. Ilmastokriisi, teknologinen murros ja kasvava maailmanlaajuinen eriarvoisuus vaativat koordinoitua ay-toimintaa – yli rajojen ja toimialojen sekä ideologisten jakolinjojen yli. Siksi tuemme vahvoja liittoumia pohjoisen ja etelän ay-liikkeiden välillä, osallistavia toimintoja työelämässä sekä sitä, että oikeudenmukaisuuden tavoittelu ei koskaan jää maantieteellisesti rajoittavaksi asiaksi. 

Tarina jatkuu 

FinUnionsin 30-vuotinen läsnäolo Brysselissä on enemmän kuin pelkkä eurooppalainen edustustarina. Se on tarina siitä, kuinka pienen maan ay-liike on vaikuttanut globaaliin keskusteluun työntekijöiden oikeuksista, demokratiasta ja rauhasta. 

Siitä haluan kiittää sanomalla Thank You, KIITOS! Tarvitsemme ääntänne, voimaanne ja solidaarisuuttanne tulevina vuosinakin. Kansainvälinen ay-liike seisoo teidän perustallenne – ja yhdessä rakennamme jatkossakin maailmaa, joka toimii työntekijöiden hyväksi. 

Solidaarisuutta!