Siirry sisältöön
Laadukkaat työpaikat eivät ole ylellisyys: ne ovat edellytys oikeudenmukaiselle ja kestävälle yhteiskunnalle sekä demokratialle. Kuva: iStock.

Kansainvälistä kunnon työn päivää vietetään tänään

Ammattiyhdistysliike viettää kunnon työn päivää 7. lokakuuta. Tänä vuonna teemaksi on valittu rauha ja demokratia. Ilman rauhaa ei ole ihmisarvoista työtä.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on huolissaan työntekijöiden tilanteesta epädemokraattisten hallitusjärjestelmien ja konfliktien kasvaessa. Tällä hetkellä maailmassa on yli 110 aseellista konfliktia. Sotilaalliset yhteenotot lähes jokaisella maailman alueella pahenevat, mikä johtaa laajalle levinneisiin ihmisten toimeentulon ja oikeuksien menetyksiin. Työntekijät ovat tämän kasvavan kriisin etulinjassa, missä he kohtaavat päivittäin epäoikeudenmukaisuutta ja sortoa.

Kansainvälisen kunnon työn päivänä ITUC muistuttaa, että ilman rauhaa ei voi olla sosiaalista oikeudenmukaisuutta, ja ilman sosiaalista oikeudenmukaisuutta rauha ei voi kestää. Nämä kulkevat käsi kädessä.

”Työntekijöiden on oltava mukana rauhan- ja jälleenrakennusprosesseissa, jotta ne voivat onnistua ja luoda tarvittavat olosuhteet kestävälle rauhalle ja vakaudelle. Työntekijät ansaitsevat rauhaa ja demokratiaa”, ITUC:n pääsihteeri Luc Triangle kommentoi järjestön verkkosivuilla.

Laadukkaisiin työpaikkoihin on panostettava

Eurooppalainen ammattiliittojen kattojärjestö ETUC painottaa kunnon työn päivänä laadukkaita työpaikkoja. Järjestö muistuttaa, että Eurooppa tarvitsee laadukkaita työpaikkoja. Laadukkaat työpaikat eivät ole ylellisyys: ne ovat edellytys oikeudenmukaiselle ja kestävälle yhteiskunnalle sekä demokratialle. Eurooppa on jatkuvien säätötoimien seurauksena joutunut hätätilanteeseen, jossa laadukkaisiin työpaikkoihin ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen annetaan yhä vähemmän tilaa.

Ihmisarvoiseen työhön kuuluu mahdollisuudet tuottavaan työhön, joka takaa oikeudenmukaisen toimeentulon, turvallisuuden työpaikalla ja sosiaalisen suojelun kaikille. Siihen liittyy myös työntekijöiden vapaus ilmaista huoliaan, oikeus järjestäytyä ja osallistua heitä koskeviin päätöksiin sekä tasa-arvoiset mahdollisuudet ja kohtelu.

Demokratian suojeleminen A ja O

Demokratia eli kansanvalta on yksi Euroopan unionin perusperiaatteista. EU on tunnetusti ihmisten perusoikeuksien ja demokratian vannoutunut tukija. Perusoikeudet koskevat EU:ssa kaikkia ihmisiä heidän asemastaan ja alkuperästään riippumatta. Jotkin näistä vapauksista ovat yhtä vanhoja kuin Eurooppa: oikeus henkeen ja vapauteen, ajatuksenvapaus ja sananvapaus.

Demokratiatyö hyödyttää kaikkia kansalaisia, joiden elämästä oikeudenmukaisempi ja vakaampi maailma tekee turvatumman. Siksi demokratiaa on puolustettava ja edistettävä kaikkialla.

Autoritaarisuuden lisääntyminen uhkaa demokratiaa. Ammattiyhdistyksiä ja niiden toimintaa kyseenalaistetaan useissa Euroopan maissa, mikä kertoo siitä, ettei demokratiaa voi pitää itsestäänselvyytenä. Esimerkkejä on työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamisesta ammattiyhdistystoiminnan rajoittamiseen.

Ajatuksemme ovat vahvasti niiden ay-aktiivien luona, jotka istuvat parasta aikaa vankilassa Valko-Venäjällä. He ovat joutuneet vangituksi juuri sen takia, että ovat ay-edustajia. Koko ay-liike kampanjoi poliittisten vankien vapauttamisen puolesta. Ammattiyhdistystoiminta ei ole rikos.

Hyvää kunnon työ päivää kaikille!