Siirry sisältöön

KGB Valko-Venäjällä on pidättänyt useita ay-johtajia

Valko-Venäjän salainen turvallisuuspoliisi KGB pidätti keskiviikkona 20.4.2022 ainakin 20 Valko-Venäjän itsenäisen ammattiyhdistysliikkeen johtajaa ja ay-edustajaa. Eurooppalainen ay-liike tuomitsee jyrkästi pidätykset Valko-Venäjällä.

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC ja ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC tuomitsevat ay-edustajien vangitsemiset. ETUCin saamien tietojen mukaan pidätettyjen joukossa on muun muassa Valko-Venäjän ammattiliittojen kongressin (BKDP) johto, Metallityöläisten vapaan ammattiliiton (SPM) ja Valko-Venäjän vapaan ammattiliiton johtajat sekä muita ay-edustajia.

Turvallisuuspoliisi suoritti myös etsinnät BKDP:n tiloissa Minskissä. ETUCin mukaan etsintöjä on sen lisäksi tehty Valko-Venäjän vapaan ammattiliiton (SPB), metallityöläisten vapaan ammattiliiton (SPM) ja radioelektroniikkatyöntekijöiden liiton (REP) tiloissa. KGB on myös käynyt ay-johtajien ja työntekijöiden kodeissa ja sen yhteydessä takavarikoinut tietokoneita, henkilökohtaisia ​​papereita, passeja, luottokortteja ja SIM-kortteja.

Pidätykset tapahtuivat sen jälkeen, kun ILO:n yhdistymisvapautta käsittelevä komitea maaliskuussa pitämässään kokouksessa esitti kritiikkiä Valko-Venäjää kohtaan siitä, ettei maa ole noudattanut ILO:n tutkintakomitean vuonna 2004 antamia suosituksia.

Pidätettyjen joukossa on useita ammattiliittojen johtajia, jotka ovat vuosien ajan puhuneet ILO:ssa Valko-Venäjän epävakaista olosuhteista.

BKDP on arvostellut jyrkästi Valko-Venäjän tukea Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan. BKDP:n ay-johtajia, mukaan lukien puheenjohtaja Aleksandr Yarashuk ja varapuheenjohtaja Sergei Antusevitshsom kuuluvat niihin, jotka nyt on asetettu kaltereiden taakse.

Tapahtuma on järkyttänyt ammattiliittoja laajasti ympäri maailmaa, ja Valko-Venäjän poliisin toiminta ei ole hyväksyttävää. ETUC vaatii kaikkien pidätettyjen ammattiliittojen johtajien ja edustajien välitöntä vapauttamista ja kehottaa Euroopan unionia ja ILO:a puuttumaan asiaan heidän turvallisuutensa ja vapauttamisensa varmistamiseksi. ETUC vetosi sekä Euroopan komissioon että ILO:on eilen.