Komissaarisalkut on jaettu – työelämäasioista vastaava komissaariehdokas vähemmän tunnettu
UutisetPahin pöly on ehtinyt laskeutua sen jälkeen, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti komissaariehdokkaistaan viime viikolla. Komissaarisalkkuja on yhteensä 27, yksi per jäsenmaa, ja varapuheenjohtajisto koostuu kuudesta komissaarista. Työelämä- ja sosiaaliset asiat löytyvät ”Ihmiset, taidot ja valmiudet” -salkusta, jonka vetäjäksi ehdolla on romanialainen meppi Roxana Mînzatu (S&D).
Uuden komission julkistaminen myöhästyi, mikä kertoo ehkä siitä, että komission puheenjohtajalle uuden tiimin muodostaminen on ollut kaikkea muuta kuin sujuvaa. Jäsenvaltioiden ehdokkaiden nimitykset eivät vain jättäneet von der Leyeniä kykenemättömäksi muodostamaan sukupuolten tasapainoa komissiossa (11/27:stä ovat naisia), vaan ne myös vahvistivat äärioikeistolaisten poliittisten voimien nousun. Uusi komissio on selvästi enemmän oikealla: EPP:llä on 14 paikkaa, Renew:llä 6 paikkaa ja S&D:llä 4 paikkaa. Laitaoikeiston ECR:llä on kaksi komissaarisalkkua ja Euroopan patriootit-ryhmällä yksi.
Italian Raffaele Fitto, joka edustaa Italian veljet -puoluetta ja ECR:ää, on saamassa hyvin vaikutusvaltaisen pestin ja vastuulleen EU:n koheesiopolitiikan, mikä kattaa kolmanneksen EU:n budjetista. Tämä on herättänyt paljon huomiota Euroopassa ja muut puolueryhmät ovat kritisoineet valintaa.
Monet Itä- ja Keski-Euroopan maat ovat saaneet vaikutusvaltaisia komissaarisalkkuja, jotka aiemmissa toimikausissa annettiin Länsi-Euroopan maille. Ainoastaan Unkarin Olivér Várhelyille on tiedossa kevyempi salkku, johon kuuluvat terveys ja eläinten hyvinvointi. Tämä voidaan nähdä näpäytyksenä Orbánin viimeaikaisesta käytöksestä kansainvälisellä areenalla.
Varapuheenjohtajia on uudessa komissiossa kuusi, joista yksi on suomalainen europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Hän on saamassa teknologiakomissaarin salkun. Siihen kuuluvat mm. teknologia ja digiasiat, puolustusteollisuuden vahvistaminen, sisäinen turvallisuus ja rajaturvallisuus, maahanmuuttopolitiikka, demokratia- ja oikeusvaltiokysymykset.
Työ- ja sosiaaliasiat pakattuna ”Ihmiset, taidot ja valmiudet” – kokonaisuuteen
Roxana Mînzatua Romaniasta on esitetty uudeksi komissaariksi, joka vastaa ”Ihmiset, taidot ja valmiudet” -salkusta. Käytännössä se tarkoittaa vastuuta ihmisistä, taidoista ja muutoksista unionissa seuraavalla komission toimikaudella. Komission tehtäväksiantokirjeessä listataan kaikki komissaarin vastuualueet, joiden joukossa löytyvät työelämäasiat ja sosiaalisen dialogin edistäminen.
Komission varapuheenjohtajan tehtävä on vahvistaa Euroopan inhimillistä pääomaa muutosten vauhdissa varmistaen, ettei kukaan jää jälkeen siirtymässä. Tämä on komission mukaan olennaista yleisen vaurauden ja tuottavuuden kannalta sekä vihreän ja digitaalisen siirtymän onnistumiselle. Komissaari ohjaa myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin työtä ja auttaa ratkaisemaan osaamis- ja työvoimavajeet, jotka hidastavat tuottavuutta ja kilpailukykyä.
Yleisellä tasolla varapuheenjohtajan tehtävät painottuvat erityisesti koulutuksen ja osaamisen edistämiseen unionissa. Komissaari vastaa osaamisunionin (Union of Skills) kehittämisestä ja rakentamisesta. Tähän sisältyy muun muassa oikeanlaisten taitojen omaavien ihmisten houkutteleminen EU:n työmarkkinoille, EU:n osaamisreservin kehittämisen ja tutkintojen tunnustamisen avulla.
Yleinen käsitys ay-liikkeessä on, että salkun painoarvo työllisyys- ja sosiaaliasioiden osalta on heikennetty huomattavasti. Nämä jäävät nyt komission ajaman osaamisen päätavoitteen varjoon. Ay-liike esitti viime viikolla runsaasti kritiikkiä komissaarin titteliin liittyen. Myös nykyinen työllisyyskomissaari Nicolas Schmit on julkisuudessa osoittanut pettymystään komission uudelle linjaukselle julkaisemalla X-palveluun viestin:
“I have pushed skills but social and labour rights cannot be limited to skills and preparedness what ever this word means” (suomeksi käännettynä: ”Olen painottanut osaamista, mutta sosiaalisia ja työelämän oikeuksia ei voida rajata taitoihin ja valmiuteen, mitä ikinä tämä sana tarkoittaakaan”.
Lupaus uusista aloitteista
Komission tehtäväksiantokirjeestä voi rivien välissä lukea tulevista komission aloitteista, josta uusi ”Ihmiset, taidot ja valmiudet” komissaari vastaa.
Komission tavoitteena on saavuttaa vuoden 2030 sosiaaliset tavoitteet ja kehystää työ uuden toimintaohjelman avulla Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanosta, joka esitellään vuonna 2025.
Komissaari aikoo kehittää laadukkaiden työpaikkojen tiekartan (Quality Jobs Roadmap) yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa varmistaakseen oikeudenmukaisen siirtymän kaikille. Tämä tulee edistämään oikeudenmukaisia palkkoja, parantamaan terveys- ja turvallisuusstandardeja, työoloja ja koulutusmahdollisuuksia työntekijöille tulevassa siirtymässä, erityisesti lisäämällä työehtosopimusten kattavuutta.
Yhdessä Euroopan ammattiliittojen ja työnantajien kanssa uusi komissaari luo vuonna 2025 uuden Euroopan sosiaalisen vuoropuhelun sopimuksen.
Komissaari johtaa myös ensimmäisen EU:n köyhyydenvastaisen strategian työtä ja osallistuu Euroopan kohtuuhintaisen asumisen suunnitelman tekoon yhdessä komissaari Dan Jörgensenin kanssa (S&D, Tanska). Jörgensen on vastuussa energian ja asumisen kokonaisuudesta.
Komissio aikoo uudella kaudella keskittyä digitalisaation vaikutuksiin työelämässä ja luvassa on aloite liittyen työntekijän oikeuteen irrottautua työstä.
Lisäksi on parannettava Euroopan työterveyttä ja -turvallisuutta, varmistaen terveemmät työpaikat ja edistäen työntekijöiden henkisen hyvinvoinnin työssä.
Komission mukaan unionissa on luotava puitteet työvoiman haasteiden käsittelemiseksi (taitojen tukeminen, ihmisten urakehitys ja työolojen parantaminen) rahastojen avulla. Euroopan sosiaalirahasto plus tukee ihmisten sosiaalisia oikeuksia ja oikeudenmukaista siirtymää, kun taas Sosiaalisen ilmaston rahasto tukee energia- ja liikenneköyhyydestä kärsiviä ihmisiä.
Lapsitakuun vahvistaminen sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi on myös keskeistä.
Työvoiman liikkuvuuden edistämistä jatkaa Euroopan työviranomainen ELA.
Komissaari ”Ihmiset, taidot ja valmiudet” -salkulla osallistuu myös Euroopan ohjausjakson työhön, joka koskee sosiaalisia, koulutus- ja työllisyyspolitiikkoja.
Työssään komissaaria tukevat koulutuksen, nuorison, urheilun ja kulttuurin pääosasto (DG EAC) sekä työllisyydestä, sosiaaliasioista ja osallisuudesta vastaava pääosasto (DG EMPL) taitoihin, sosiaalisiin oikeuksiin, työpaikkoihin ja koulutukseen liittyvässä työssä.
Tuntemattomampi komissaari EU-areenalla vastaamaan työelämäasioista
Romanilainen komissaariehdokas on tuntemattomampi nimi Euroopan areenalla moneen muuhun komissaariehdokkaaseen verrattuna. Euractiven mukaan Mînzatu (44) valittiin Euroopan parlamentin jäseneksi (S&D) tämän vuoden kesäkuussa, toimittuaan Romanian parlamentin jäsenenä vuosina 2016–2020. Hän on opiskellut valtiotieteitä Bukarestissa, suoritti maisterintutkinnon Euroopan integraatiosta ja työskennellyt paikallishallinnossa sekä Euroopan integraatiosta vastaavasta ministeriössä. Vuonna 2019 Mînzatu toimi investoinneista ja Euroopan projekteista vastaavana ministerinä. Hänen CV:nsä löytyy komission sivuilta.
Nähtäväksi jää, mitä komissaariehdokas priorisoi vastuualueistaan kuulemisissa. Komissaariehdokkaat esiintyvät seuraavaksi julkisissa kuulemisissa Euroopan parlamentissa. Tämän jälkeen komissio hyväksytään kokonaisuudessaan parlamentin yhtenäisessä äänestyksessä. Eurooppa-neuvosto nimittää uuden komission johdon muodollisesti määräenemmistöllä. On arvioitu, että uusi komissio aloittaa työnsä 1. joulukuuta.