Siirry sisältöön
Komissio ehdottaa, että tukea voisi jatkossa myöntää jo ennakoivasti — ennen kuin työntekijät menettävät työnsä. Apua voisivat saada etenkin ne, jotka työskentelevät toimialoilla, joissa on paljon rakennemuutoksia, kuten auto- ja terästeollisuudessa. Kuva: iStock.

Komissio ehdottaa EU:n sosiaali- ja työllisyysrahastojen laajentamista

Euroopan komissio ehdottaa muutoksia Euroopan sosiaalirahasto plussaan (ESF+) ja globalisaatiorahastoon (EGF). Rahastojen käyttömahdollisuuksia laajennetaan ja työntekijöiden tukemista helpotetaan muutostilanteissa jo ennen irtisanomisia.

Joustavampi ESF+ tukemaan osaamista ja kestävyyttä

Ehdotettujen muutosten myötä jäsenvaltiot voisivat kohdentaa ESF+-rahoitusta aiempaa joustavammin strategisille aloille, kuten puolustukseen ja puhtaan teknologian teollisuuteen. Rahasto tukee erityisesti osaamisen kehittämistä, laadukasta koulutusta ja elinikäistä oppimista osana EU:n laajempaa osaamisunionin strategiaa.

ESF+:n uudistuksen tavoitteena on vahvistaa EU:n osaamispohjaa ja lisätä valmiutta kohdata geopoliittisia muutoksia, kuten Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja sen lähialueilla. Uudistuksella mahdollistettaisiin lisärahoitusta sekä täysi EU-rahoitus hankkeille alueilla, jotka rajoittuvat Venäjään, Valko-Venäjään ja Ukrainaan.

Globalisaatiorahasto voisi tukea työntekijöitä jo ennen irtisanomisia

Euroopan globalisaatiorahasto (EGF) tarjoaa nykyisin tukea irtisanotuille työntekijöille ja itsensä työllistäneille, jotka ovat menettäneet toimeentulonsa äkillisten rakennemuutosten vuoksi. Komissio ehdottaa, että tukea voisi jatkossa myöntää jo ennakoivasti — ennen kuin työntekijät menettävät työnsä.

Tavoitteena on, että tuki voidaan kohdentaa nopeasti, jotta suuremmilta yhteiskunnallisilta vaikutuksilta vältytään ja työntekijät voivat siirtyä sujuvammin uusiin työtehtäviin. Apua voisivat saada etenkin ne, jotka työskentelevät toimialoilla, joissa on paljon rakennemuutoksia, kuten auto- ja terästeollisuudessa.

Yritysten, jotka ovat käymässä läpi rakennemuutosta, tulee hakea tukea oman jäsenvaltionsa kautta, ja niiden edellytetään osallistuvan myös työntekijöille tarjottavien tukitoimien kustannuksiin.

Hakuprosessi yksinkertaisemmaksi

Komissio ehdottaa myös, että EGF:n rahoitusmenettelyjä nopeutetaan. Tällä hetkellä Euroopan parlamentin ja neuvoston tulee hyväksyä jokainen tukipyyntö erikseen. Uudistuksen myötä nämä hyväksyisivät vuosittain koko budjetin, ja komissio voisi jakaa varat jäsenvaltioiden tarpeiden mukaan.

Vuodesta 2007 lähtien Euroopan globalisaatiorahasto on tukenut yli 170 000 henkilöä 20 jäsenvaltiossa, yhteensä noin 700 miljoonalla eurolla. Uudistus on osa EU:n autoteollisuuden ja teräs- sekä metallialan toimintasuunnitelmaa, ja se tukee myös osaamisunionin strategiaa sekä Euroopan kilpailukykykompassin tavoitteita.

Eurofoundin tietojen mukaan laajamittaiset rakennemuutokset kestävät tyypillisesti yli vuoden, ja laajimmat tapaukset voivat venyä lähes kolmen vuoden mittaisiksi. Lue lisää täältä.