Siirry sisältöön

Komissio haluaa kaikki palkansaajat ja itsensätyöllistäjät sosiaaliturvan piiriin

Komissio on vahvistanut ensi kertaa EU-tasolla periaatteen, että kaikille työntekijäryhmille on taattava oikeus sosiaaliturvaan. Se julkisti ehdotuksensa sosiaaliturvan laajentamiseksi 13. maaliskuuta.

Monissa EU-jäsenmaissa sosiaaliturvan kattavuus on puutteellinen. Esimerkiksi alustatalouden keikkatyöläiset ja nollatuntisopimuksilla työskentelevät eivät usein pääse turvarakenteiden piiriin.

Komission mukaan sosiaaliturvajärjestelmiin kuuluminen työttömyysvakuutusta lukuunottamatta pitäisi tehdä pakolliseksi kaikille erityisryhmille.

Myöskään sosiaaliturvan taso ei epätyypillisissä työsuhteissa ole usein riittävä, ja komission haluaisi kannustaa jäsenmaita nostamaan etuuksien tasoa.

Samoin komissio haluaisi helpottaa sosiaaliturvan siirrettävyyttä eli sosiaaliturvaan liittyvien oikeuksien säilymistä kun esimerkiksi palkansaaja ryhtyy itsensätyöllistäjäksi.

Suomen palkansaajajärjestöille on tärkeää, että huolehditaan kaikkien työntekijäryhmien sosiaaliturvan riittävyydestä. EU:n työllisistä noin 40 prosenttia on epätyypillisissä työsuhteissa tai itsensätyöllistäjiä.

Komission ulostulossa on kyse ehdotuksesta neuvoston suositukseksi, eikä se velvoita jäsenmaita toimenpiteisiin. Jäsenmaat voivat siis valita, ryhtyvätkö suosituksen edellyttämiin lakiuudistuksiin.

Ehdotus neuvoston suositukseksi sosiaaliturvan laajentamisesta komission sivuilla