Siirry sisältöön
alustatyöläinen

Komission toinen työmarkkinajärjestö-kuuleminen alustataloudesta käynnissä

Euroopan komissio kuulee eurooppalaisia työmarkkinajärjestöjä toiseen kertaan alustataloudessa työskentelevien oikeuksista. Kyse on EU:n perussopimuksen edellyttämästä konsultaatiosta. Konsultaatio julkaistiin tiistaina 15.6.2021.

Euroopan komissio on toimikautensa alusta lähtien korostanut alustataloudessa työskentelevien oikeuksien parantamista. FinUnionsin jäsenjärjestöt SAK ja STTK tukevat tätä tavoitetta ja pitävät tärkeänä, että oikeuksia parannetaan jäsenmaita sitovalla tavalla.

SAK ja STTK osallistuvat konsultaatiota koskevaan Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö ETUC:n kannanmuodostukseen. ETUCin tulee antaa vastauksensa komissiolle syyskuussa. ETUC on pitänyt aiemmin tänä vuonna ns. ensimmäisen vaiheen konsultaatiossa todennäköisenä, että sitovia parannuksia ei saavutettaisi työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa. Komissio kysyy myös nyt, onko työmarkkinajärjestöillä halukkuutta neuvotella asiasta. Ellei neuvotteluja aloiteta, komissio aikoo antaa lainsäädäntöehdotuksen alustataloudessa työskentelevien tilanteen parantamisesta tämän vuoden loppupuolella.

FinUnions on sitä mieltä, että EU-tasolla tulee varmistaa, että alustataloudessa työskentelevät henkilöt ovat työntekijöitä, kun työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät. Työntekijän ja yrittäjän välille ei pidä luoda kolmatta kategoriaa. EU-tuomioistuin sekä tuomioistuimet useissa EU-maissa ovat todenneet erilaisissa kumppanuus- tai toimeksi­antojärjestelyissä työskentelevien henkilöiden tekevän työtä työsuhteessa. Tarkemmin FinUnions ottaa kantaa sitten, kun mahdollinen lainsäädäntöesitys julkaistaan.

FinUnionsin kanta, kesäkuu 2021