Siirry sisältöön
Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 2019 jälkeen, kun komission työohjelmaan ei sisälly yhtään uutta sosiaalisen ulottuvuuden lainsäädäntöä. Sen sijaan komissio keskittyy sääntelyn purkamiseen ehdottamalla kahdeksan "yksinkertaistamislainsäädäntöhanketta" seuraavalle vuodelle. Kuva: iStock.

Komission työohjelma on sääntelynpurkuohjelma

Sääntelyn karsimista, Omnibus-paketteja ja runsaasti yksinkertaistamissääntöjä. Komission uusi työohjelma vuodelle 2025 aiheutti kiivasta keskustelua Europan parlamentissa. Työohjelma jakaa vahvasti europarlamentaarikoiden mielipiteitä. Ay-liikkeelle olematon sosiaalinen lainsäädäntöohjelma on iso pettymys.

Komissaari Maroš Šefčovič esitteli tänään komission vuoden 2025 työohjelman tärkeimmät lainsäädäntöaloitteet ja keskeiset painopisteet Euroopan parlamentille. Šefčovič paikkasi Ursula von der Leyenia, joka ei päässyt Strasbourgiin.

Ohjelmassa 51 lippulaiva-aloitetta

Komissaari Maroš Šefčovič kuvaili uutta työohjelmaa etenemissuunnitelmaksi, jolla viitoitetaan tietä kohti kilpailukykyisempää, selviytymiskykyisempää ja kasvuhakuisempaa Eurooppaa. Komissaari korosti puheessaan EU:n taloudellista sietokykyä ja viestiä kilpailukyvyn kasvattamisesta useaan otteeseen.

Työohjelma sisältää 51 lippulaiva-aloitetta, 37 poliittista linjausta ja 3 Omnibus-pakettia.

”Komission kilpailukykykompassi on julkistettu jo aiemmin ja se perustuu Draghin raportin suosituksiin. Kilpailukykykompassi ohjaa EU:n toimintaa koko kaudelle”, Sefcovic totesi.

Puhtaan teollisuuden ohjelman aloitteet sisältävät tänä vuonna esimerkiksi säästöjä investointiunioniin. Komissaari esitti myös, että EU pyrkii 90 prosentin päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2040 mennessä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.

Komission painotus eurooppalaiseen turvallisuuteen ja kriisinkestävyyteen näkyy ohjelmassa. Ohjelmassa on mukana puolustusunionin luominen sekä investointien tarve puolustukseen. Puolustuskyvykkyyttä pitää vahvistaa rajat ylittäviin uhkiin. Mukana ohjelmassa on myös EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapaketti, jonka osalta on odotettavissa tarkentavaa lainsäädäntöä.

Työelämäasioita komissaari kommentoi näin:

”On tärkeää, että Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari vahvistuu, ja että EU:ssa on tarjolla laadukkaita työpaikkoja. Samalla on pidettävä huolta siitä, että työntekijöiden osaaminen vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia”.

Komissaari piti kiinni siitä, että yksinkertaistaminen ei tarkoita sääntelyn purkua. Komissio keskittyy kuitenkin sääntelyn purkamiseen ehdottamalla kahdeksaa ”yksinkertaistamislainsäädäntöhanketta” toteutettavaksi seuraavan vuoden aikana.

Kriittiset äänet kuuluvilla täysistunnossa

Europarlamentaarikko, S&D-ryhmän puheenjohtaja, Iratxe García, (Espanja) kritisoi vahvasti komission suunnitelmia. Garcían mukaan työohjelma on kuin huono kopio USA:n ohjelmasta ja hyödyntää pelkästään suuryrityksiä Euroopassa.

”Eurooppa tarvitsee sosiaalisen kompassin, jotta voimme löytää ratkaisuja 95 miljoonan eurooppalaisen köyhyystilanteeseen ja laajaan työvoimapulaan. Emme voi tuijottaa pelkästään taloudellisia lukuja. Kilpailukyvyn rinnalle tarvitaan myös ihmisarvoista elämää ja laadukkaita työpaikkoja, joilla taataan kelvollinen elämä eurooppalaisille työntekijöille”, hän sanoi.

García Perez oli selväsanainen: ”Jos komissio haluaa sääntelypurkuhankkeella tuhota vuosikymmenen hyvän työn, niin S&D ei tule osallistumaan siihen”.

Vihreiden puheenjohtajaBas Eickhout (Alankomaat) oli sitä mieltä, että työohjelmasta puuttuu strateginen lähtökohta, johon EU rakentaa tulevaisuutensa. Sääntelyn purkuteema hallitsee koko ohjelmaa.

”Euroopassa ei ole luonnonvaroja, mutta meillä on ihmispääomaa, johon voimme investoida. Työohjelman sosiaalisessa osuudessa löytyy pelkästään neljä ei-lainsäädännöllistä aloitetta”, hän huomautti.

Eickhout oli myös kiinnittänyt huomiota siihen, että ainoa komission lainsäädännöllinen aloite digitaalisuuteen on tulossa vasta vuoden lopussa. Digitalisaatio vaatisi nyt nopeaa reagointia myös lainsäädäntöpuolella. Vihreä ohjelma oli toinen asia, jonka hän toi esille.

”Meidän on ajateltava kiertotaloutta, ja varmistaa, että hyödynnämme luonnonvaroja tehokkaasti. Missä ovat sijoitukset puhtaaseen energiaan? Työohjelma on aivan liian yksinkertainen, ja sen otsikkoon viitaten, A Bolder, Simpler, Faster Union, ohjelma ei edes ole nopea eikä rohkea”, Eickhout kommentoi.

Ryhmiensä puheenjohtajat Valérie Hayer (Renew, Ranska) ja Martin Schirdewan (The Left, Saksa) ihmettelivät, miksi von der Leyen ei ollut paikalla keskustelemassa vuoden tärkeästä ohjelmasta. Se herätti kysymyksiä luottamuksesta ja komission työetiikasta.

Osa europarlamentaarikoista olivat myös ihmeissään siitä, että komission tämän vuoden työohjelmasta oli tiputettu asumiseen liittyvät toimenpiteet pois. Varsinkin, kun komissioon on nimitetty komissaari asiaa edistämään. Asunnottomuus on kasvava ilmiö Euroopassa ja kriisiin on haussa eurooppalaisia ratkaisuja.

Ay-liikkeelle olematon sosiaalinen lainsäädäntöohjelma on iso pettymys. Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö ETUC otti kantaa komission työohjelmaan lehdistötiedotteessaan.

Komission työohjelman lupaukset liittyen sosiaaliseen Eurooppaan

Komission työohjelmassa on neljä ei-lainsäädännöllistä aloitetta, jotka liittyvät työelämään ja sosiaalisiin aiheisiin. Yhdenvertaisuusasioiden osalta löytyy kaksi aloitetta, nekin ovat ei-lainsäädännöllisiä.

– Uusi toimintasuunnitelma Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamiseksi (ei-lainsäädännöllinen, syksy 2025)
– Laadukkaiden työpaikkojen tiekartta (ei-lainsäädännöllinen, syksy 2025)
– Osaamisunioni (ei-lainsäädännöllinen, alkuvuosi 2025)
– Vuoden 2030 kuluttajaohjelma, mukaan lukien toimintasuunnitelma kuluttajille sisämarkkinoilla (ei-lainsäädännöllinen, syksy 2025)
– Naisten oikeuksien tiekartta (ei-lainsäädännöllinen, alkuvuosi 2025)
– Uudet yhdenvertaisuusstrategiat: LGBTIQ-strategia (ei-lainsäädännöllinen, syksy 2025) ja rasisminvastainen strategia (ei-lainsäädännöllinen, syksy 2025)

Komission työlistalta löytyy myös:

– Julkisia hankintoja koskevan direktiivin arviointi (kesä 2025)
– Euroopan sosiaalirahaston ja nuorisotyöllisyysaloitteen 2014–2020 jälkiarviointi (kesä 2025)

Työohjelmassa mainintaan työn alla olevia työelämään liittyviä aloitteita; EWC-direktiivin tarkistus ja laadukkaat harjoittelujaksot. EWC-direktiivistä käydään parasta aikaa kolmikantaneuvotteluita (seuraavat 19.3. ja 6.5.). Parlamentin työllisyysvaliokunnassa on työn alla raportti liittyen laadukkaisiin työharjoitteluihin. Kolmikantaneuvotteluihin edetään vasta myöhemmin tänä vuonna.