Siirry sisältöön

Koronarajoituksia höllennetään Belgiassa – yhteiskunta avautumassa taas

Belgialainen ”koronanyrkki” (the Consultative Committee) on höllentämässä koronarajoituksia Belgiassa. Viranomaisten käytössä on tällä hetkellä ns. koronavirusbarometri, jonka mukaan koronatilanne on vaihtumassa punaisesta oranssiin.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että tapahtumia, vapaa-ajan aktiviteetteja ja ravintola-alaa koskevat säännöt keventyvät. Baareissa ja ravintoloissa sulkemisaika poistuu, samassa pöydässä istuvien määrää ei enää rajoiteta (aiemmin kuusi). Maskipakko on edelleen voimassa julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä. Yhteiskunta on kuitenkin avautumassa, ja koronanyrkin arvion mukaan Belgian koronatilanne saattaa jo maaliskuussa muuttua sellaiseksi, että rajoituksia höllennetään entisestään. Seuraavan kerran koronanyrkki tapaa maaliskuun alussa arvioimaan tilannetta uudestaan.

Odotettu muutos

Etätyöskentely on ollut pakollista neljänä päivänä viikossa, ja pidempään jatkunut etätyö on myös vaikuttanut FinUnionsin toimintaan.

”On suuri helpotus tietää, että olemme palaamassa normaaliin. Haluamme tavata yhteistyökumppaneita kasvokkain sekä järjestää yhteisiä tapahtumia livenä. FinUnionsin kevään ohjelmaan kuuluu muun muassa vierailijaryhmiä Suomesta ja aktiivinen yhteydenpito Brysselin kontakteihin. Toivon kovasti, että toimisto voi avata ovensa myös ammattiyhdistysliikkeen työkiertolaisille loppukeväästä”, sanoo Susanna Salovaara, FinUnionsin johtaja.

Matkustusrajoituksien osalta on tiedossa helpotusta, kun eri maiden värikoodeista luovutaan. Kaikkien Belgiaan esimerkiksi EU- ja Schengen-alueilta saapuvien matkustajien on esitettävä todiste voimassa olevasta koronarokotuksesta tai -testistä tai sairastetusta koronasta perjantaista 18.2. alkaen.

Euroopan komissio päätti joulukuussa 2021 pidentää rokotustodistuksen voimassaoloaikaa 9 kuukauteen. Näin ollen rokotetodistus on ilman tehosteannosta voimassa 270 päivää EU:n sisäisiä matkoja varten.

EU:n digitaalinen koronatodistus parlamenttiin

Kaikkiin Euroopan parlamentin rakennuksiin saapuvien henkilöiden on esitettävä voimassa oleva EU:n digitaalinen koronatodistus. Koronatodistukset hyväksytään sekä digitaalisena että paperiversiona.

Belgiassa perjantaina 18. helmikuuta muuttuvista koronasäännöistä löytyy lisätietoa täältä (englanniksi).