Siirry sisältöön
Omnibus-ehdotusta on laajasti kritisoitu siitä, että se heikentää merkittävästi yritysvastuuta rajoittamalla huolellisuusvelvoitteen koskemaan vain suoria liikekumppaneita ja vesittämällä yrityksille asetettavat ilmastosiirtymäsuunnitelmavelvoitteet. Komissio on edennyt ehdotuksen kanssa, huolimatta ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen osoittamasta kritiikistä. Paketti on nyt Euroopan parlamentin käsiteltävänä. Kuva: iStock.

Kovaa vääntöä Omnibus-paketista

Viime kuukausien aikana ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt ovat aktiivisesti vastustaneet Euroopan komission Omnibus-ehdotusta. Osa yrityksistä on myös ilmaissut tyytymättömyytensä lainsäädännön u-käännöksestä. Joukko kansalaisjärjestöjä jätti kantelun EU-oikeusasiamiehelle painottaen, Euroopan komission valmistelleen Omnibus-paketin epädemokraattisesti, läpinäkymättömästi ja hätiköiden. Myös moni poliittinen ryhmä Euroopan parlamentissa on kritisoinut pakettia rankasti.

Tuoreessa kantelussa arvostellaan voimakkaasti sitä, kuinka komissio on ajanut Omnibus-ehdotusta eteenpäin ilman asianmukaista demokraattista prosessia ja avoimuutta. Myös esimerkiksi yritysvastuudirektiivin väljentäminen ennen kuin sitä on edes toimeenpantu, ei ole hyvän hallintotavan mukaista.

Komission Omnibus-ehdotus pyrkii vesittämään keskeisiä äskettäin hyväksyttyjä EU:n kestävyyssäädöksiä, mukaan lukien yritysten kestävyysraportointia koskeva direktiivi (CSRD), yritysvastuuta koskeva huolellisuusvelvoitedirektiivi (CSDDD) sekä EU:n taksonomiasääntely.

Kansalaisjärjestöt kritisoivat kantelussa sitä, että lainsäädännöllinen prosessi on ollut vakavasti puutteellinen ja antanut pienelle teollisuuden lobbariryhmälle mahdollisuuden ajaa sääntelyn purkamista kriittisillä kestävyyden osa-alueilla. Kansalaisjärjestöt syyttävät komissiota siitä, että se ei ole kerännyt riittävästi näyttöä tai arvioinut ehdotettujen muutosten ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia – vaikka kyse on säädöksistä, jotka on laadittu suojelemaan kansalaisia niin EU:ssa kuin sen ulkopuolellakin.

Kantelussa painotetaan, että komissio on ohittanut laajapohjaisen kuulemisen ja sen sijaan suosinut suljettujen ovien takana pidettyjä kokouksia, joissa öljy- ja kaasuteollisuudella on ollut keskeinen rooli – ja joiden sisällöstä on tiedotettu ainoastaan lehdistövuotojen kautta. Lisäksi komissio ei ole arvioinut, onko ehdotus linjassa EU:n ilmastoneutraaliustavoitteiden kanssa, mikä rikkoo sen velvoitteita Euroopan ilmastolain puitteissa.

Tämä toimintatapa ei ainoastaan heikennä EU:n kestävyyssääntöjä, vaan rapauttaa myös kansalaisten luottamusta EU:n demokraattisiin perustoihin.

Seuraavana mitataan parlamentin kantti

Aiemmin tällä viikolla parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta (JURI) kokoontui keskustelemaan Omnibus-paketista. JURI-valiokunnalla on parlamentissa päävastuu yritysvastuuraportoinnin ja huolellisuusvelvoitteiden muutoksista. Esittelijänä toimii ruotsalainen meppi Jörgen Warborn (EPP). Mielipidevaliokuntia ovat työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan (EMPL) ohella myös ulkoasiainvaliokunta (AFET), kansainvälisen kaupan valiokunnan (INTA) sekä ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta (ENVI).

Valiokuntakokouksessa 23.4. sisämarkkinakomissaari Stéphane Séjourné toivoi ripeää käsittelyä mepeiltä, ja kehotti heitä ”myöntymään komission linjaan”. Hän totesi, että poliittinen yksimielisyys on tarpeen.

Meppien mielipiteet ovat selvästi jakautuneet. Kilpailukyky-teema vallitsee keskustelua oikeiston suunnalta, kun taas isompiin muutoksiin suhtaudutaan hyvin varauksellisesti edistyksellisten puolueryhmien joukossa.

Warborn esitti listan asioista, joita hän aikoo sisällyttää mietintöönsä. Lähtökohtaisesti rakenne seuraa hyvin pitkälti komission ehdotuksen rakennetta (direktiivien soveltamisalaan, yrityksiin sekä ilmastosuunnitelmaan liittyvät aspektit). Warborn kuuluu myös sääntelyn keventämisen puolestapuhujiin.

Valiokunnassa puheenvuoron piti Renè Repasi (S&D, Saksa) varjoesittelijä Lara Woltersin puolesta (S&D, Hollanti).
”Direktiivien soveltamisalan supistaminen, siviilioikeudellisen vastuun heikentäminen tai toimitusketjujen kaventaminen ei ole sääntelyn yksinkertaistamista – se on sääntelyn purkamista, ja se tuo mukanaan lisää ongelmia. Kansalaiset ansaitsevat parempaa”, Repasi lausui.

Komissio sai runsaasti palautetta lainsäädäntöprosessin avoimuuden puutteesta.

S&D teki selväksi, että ”keskustelut jatkuvat niiden kanssa, jotka etsivät parempia vaihtoehtoja”.

Euroopan parlamentin Eurooppa myönteisen enemmistöön kuuluvat ryhmät tekivät sopimuksen ennen kuin Omnibus-paketin nopeasta käsittelystä äänestettiin täysistunnossa 3.4. Sopimuksen myötä ryhmät sitoutuvat tekemään yhteistyötä Omnibus-paketin parissa. Seuraavaksi alkavia sisältöneuvotteluja käydään EPP:n, S&D:n, Renew:n ja Vihreiden kesken. Näin pyritään varmistamaan, että koko yritysvastuulainsäädännöltä ei putoa pohja ja edes osa tärkeästä ympäristö-, ihmisoikeus- ja työntekijöiden oikeuksia parantavasta säätelystä saadaan säilytettyä. Lue lisää ryhmien yhteistyöstä  täältä.