Siirry sisältöön
Belgiassa yleiseen keskusteluun on noussut läpinäkyvyys ja avoimuus järjestöjen toimintamalleissa. Kuva: iStock.

Läpinäkyvyys ja avoimuus järjestötoiminnassa parantaa luottamusta

Viime viikon julkisuudessa esiintyneiden korruptioepäilyjen takia Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC on päättänyt palkata riippumattoman yrityksen, jolla on erikoisosaamista korruption vastaisista käytännöistä. Epäilyt koskevat edustajaa sekä avustajakuntaa Euroopan parlamentissa ja sen sidosryhmissä, mikä johti myös ETUCin entisen, ITUCin nykyisen, pääsihteerin kuulusteluihin ja vapauttamiseen.

Nykyinen pääsihteeri Esther Lynch totesi eilen tiedotteessaan, että vaikka ETUCia ei tutkita tässä yhteydessä, riippumaton analyysi on tärkeä askel vahvistamaan kattojärjestön sitoutumista ammattiliittojen avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja eettisiin normeihin.

”Vastavalittuna pääsihteerinä olen ohjeistanut järjestöä etsimään, arvioimaan ja raportoimaan Belgian viranomaisille kaikki faktat, joilla voi olla merkitystä meneillään olevissa ulkoisissa tutkimuksissa väitetystä korruptiosta, rikollisjärjestöstä ja rahanpesusta”, hän kommentoi.

ETUCin puheenjohtajisto- ja ohjausryhmä kokoontui eilen 14.12., jossa keskusteltiin myös tästä asiasta. Korruption torjunta, varsinkin työelämässä, on yksi Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön tehtävistä ja yleisistä periaatteista, todettiin myös ryhmän kokouksessa. Ryhmä tukee riippumattoman yrityksen mukaan ottamisen ETUCin toimintaan.

”Vaikka ETUCia ei tutkita, suhtaudumme erittäin vakavasti ammattiyhdistysjärjestöjen tarpeeseen olla avoimia, läpinäkyviä ja eettisiä. Meidän on syytä kehittyä jatkuvasti”, Lynch painotti.

ETUC on myös kutsunut koolle ylimääräisen hallituksen kokouksen 24.1.2023, jossa käsitellään mahdollisia parannuksia ETUCin avoimuussääntöihin.

Uusi pääsihteeri Esther Lynch haluaa panostaa läpinäkyvyyteen ETUCin toiminnassa. Kuva: ETUC.

Euroopan parlamentilta päätöslauselma

Euroopan parlamentti äänesti tänään myös päätöslauselmasta, joka liittyy korruptioepäilyihin. Täysistunnossaan hyväksyttiin päätöslauselma, jossa todetaan, että kaikki Qatariin liittyvä parlamentaarinen työ keskeytetään, kielletään Qatarin edunvalvojat parlamentista ja vaaditaan tiukempia sääntöjä läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden varmistamiseksi.

Päätöslauselmassa painotetaan, että:

  • Kaikkien Qatariin liittyvien asioiden käsittely on keskeytettävä, maan edunvalvojia ei saa päästä sisään parlamenttiin
  • Parlamenttiin tarvitaan kolmansien maiden korruption tutkintavaliokunta ja avoimuuden erityisvaliokunta
  • Kolmansien maiden lahjoitukset mepeille ja puolueille tulee kieltää EU-tasolla
    • Meppien pitäisi tehdä varallisuusilmoitus toimikauden alussa ja lopussa.