Siirry sisältöön
Työntekijöiden näkökulmasta parlamenttikausi on ollut jännittävä, kun useampi pitkään odotettu aloite ajettiin maaliin. Seuraava vaalikausi häämöttää kulman takana. Kuva: iStock.

Loppukirin paikka

Viimeisiä viedään, on tämän kuun tuttu lausahdus. Euroopan parlamentti jää huhtikuun lopussa vaalivapaalle ja sitä ennen pitää vielä saattaa melkoinen määrä lainsäädäntöpaketteja maaliin. Komissaarit jatkavat työtään vielä syksyyn, uusien komissaarien aloittaessa tehtävässään marraskuussa.

Työntekijöillekin tärkeitä aloitteita on vielä neuvotteluissa mukana. Varmasti yksi kauden tärkeimmistä, alustataloustyöntekijöiden aseman parantamiseen tähtäävä direktiivi, joutui yllättävästi vastatuuleen juuri ennen joulua. Ns. trilogineuvotteluihin mennessä parlamentilla on oma kompromissipaperinsa ja neuvostolla omansa. Komissio on mukana neuvotteluissa tuomassa tietoa ja taitoa (oikeellisuutta, ehdotuksia, erotuomarina oloa), heidän ehdotuksestaanhan molemmat muut instituutiot lähtevät alun perin neuvottelemaan. Näistä trilogineuvotteluista syntyvä kompromissi mitä suurimmalla todennäköisyydellä hyväksytään neuvostossa ja parlamentissa. Valitettavasti alustatyödirektiivin kohdalla ei näy käynyt.

Jännitysnäytelmä, joka jatkuu

Ennen joulua alustatyödirektiivistä väännettiin ihan tosissaan. Espanja halusi saattaa neuvottelut loppuun omalla puheenjohtajakaudellaan, laittaen paljon arvovaltaansa mukaan. Neuvotteluita käytiin yötä myöden asenteella ”nyt tai ei koskaan”. Kun sopu löytyi osapuolien välillä, huokaistiin helpotuksesta, vihdoinkin!

Valitettavasti tämä helpotus ei kauaa vain kestänyt, kun neuvoston puolelta alkoi kuulua soraääniä. – Jäsenmaista löytyi joukko, jotka kokivat, että Espanja oli ylittänyt heille annetun valtuutensa ja liikkunut liian kauas neuvoston alkuperäisestä kompromissista. Tekstistä oli tarkoitus äänestää juuri joulun alla, mutta valitettavasti äänestykseen ei ikinä päästy, kun alkoi näyttää siltä, ettei hyväksymistä neuvostolta tulisi. Käytännössä tämä olisi tarkoittanut tekstin palauttamista lähtöruutuun, mitä ei tietenkään näin lähellä vaalikauden loppua haluta.

Mitä sitten seuraavaksi, onko aloite jumittumassa neuvostoon, kuten joillekin epäonnisille teksteille aina välillä käy? Belgia, joka on puheenjohtajamaa, on hakenut vimmatusti konsensusta neuvoston puolella. Brysselissä on pidätelty suorastaan henkeä jännitysnäytelmälle, eikä vähiten parlamentti. Tarkoitus on palata trilogeihin, neuvoston uuden tekstin kanssa. Parlamentti on kuitenkin erittäin nihkeä tälle ajatukselle, sillä neuvosto on lieventänyt tekstiä todella paljon alustojen hyväksi. Direktiivi halutaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Jännitysnäytelmä tulee siis jatkumaan.

Pitkään toivottu yritysvastuudirektiivi

Yritysvastuudirektiivi on ollut kauan käsittelyssä EU-instituutioissa. Vähän yllättäen sopu löydettiin trilogineuvotteluissa myös tämän direktiivin osalta. Lainsäädäntöä yritysvastuun puolelle on peräänkuulutettu jo pitkän aikaa ja kun aloite viimein komissiolta tuli pari vuotta sitten, ilmassa oli paljon toiveita. Neuvottelut takkusivat kuitenkin ja matkan varrella huomattiin, ettei edes parlamentti ollutkaan valmis niin kunnianhimoiseen tekstiin, kuin miltä oli odottaessa vaikuttanut. Vähän pettyneistä näkökulmista onkin ehkä enemmin liikuttu ajatteluun, että direktiivi parempi kuin ei mitään yhteistä vähimmäissääntelyä ja sitä voidaan (lähi)tulevaisuudessa parantaa. Neuvostosta on kuitenkin kuulunut tässäkin asiassa varovaista epäilyä, kun Saksa on osoittanut tyytymättömyyttään lopputulokseen. Pidätämme siis hengitystä äänestyksen lähestyessä.

Nopea sopu EWC-direktiivin osalta?

Yleensä komission vauhti on ehkä hiipunut lainsäädännöllisten aloitteiden ulospukkaamisessa, kun on edetty lähemmäs vaalikauden loppua. Iloksemme kuitenkin saimme vielä käsittelyyn direktiivin eurooppalaisista yritysneuvostoista, EWC-direktiivin. Direktiivi nykyisellään ei ole saanut paljon kehuja, eikä se ole juurikaan käytännössä nostanut työntekijöiden osallistamista päätöksentekoon. Parlamentti on useampaan otteeseen huhuillut tekstin perään ja nyt, kun neuvottelutulokseen ei päästy sosiaalipartnereiden kesken etätyösopimuksesta, oli aika kypsä direktiivin ulostulolle. Tätä ennen Euroopan yrityspuoli oli huhuillut sosiaalidialogin perään, mutta kariutuneiden neuvotteluiden jälkeen kukaan ei ollut avoin tälle vaihtoehdolle.

Nähtäväksi jää, miten EWC-direktiivi etenee tällä vaalikaudella. On huhuiltu, että teknisesti parlamentti voisi osoittaa tyytyväisyytensä komission tekstiin sellaisenaan ja hyväksyä tekstin kannakseen nopeutetulla käsittelyllä. Tämä varotoimena sille, ettei seuraava parlamentti olisi kovinkaan myötämielinen aloitteelle. Nähtäväksi jää, millainen sopu työllisyysvaliokunnassa löydetään ja mitä mieltä siitä on koko muu parlamentti. Jos direktiivi menee tavallisen käsittelyjärjestyksen mukaan, avataan teksti tarkistuksille ja se on eittämättä tulevan parlamentin heiniä silloin.

Ennen h-hetkeä

Paljon on vielä siis pelissä, ja toiveita pidetään vielä yllä, että komissio voisi laittaa ulos aloitteen myös palkattomien harjoitteluiden kiellosta. Työntekijöiden näkökulmasta parlamenttikausi on ollut jännittävä, kun useampi pitkään odotettu aloite ajettiin maaliin. Toivottavasti tärkeät aloitteet eivät takkuunnu nyt lopussa, sillä muun muassa 30 miljoonaa eurooppalaisilla työmarkkinoilla alustojen kautta työtä tekevää, tarvitsisivat kipeästi selkeytystä omaan tilanteeseensa. Seurataan siis päätöksentekijöitä suurennuslasilla, sillä kesäkuussa jokainen äänioikeutettu pääsee vaikuttamaan siihen, millaisia edustajia Brysselissä ensi kaudella istuu!