Siirry sisältöön
Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön johdossa tapahtuu muutoksia. Tähän asti ETUCin pääsihteerinä on toiminut Luca Visentini. Vasemmalta oikealle: Liina Carr, Ludovic Voet, Esther Lynch, Luca Visentini, Isabelle Schömann, Claes-Mikael Ståhl. Kuva: ETUC.

Luca Visentini kansainvälisen ay-liikkeen johtoon – valinta vaikuttaa ETUCin johtooon

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUCin uudeksi pääsihteeriksi on valittu italialainen Luca Visentini. Hän on toiminut Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUCin pääsihteerinä vuodesta 2015.

Ehdokkaina pääsihteeriksi olivat Luca Visentinin ohella IndustiAllin turkkilainen apulaispääsihteeri Kemal Özkan. Vaalit suoritettiin suunnuntaina ITUCin viidennessä kongressissa Melbournessa Australiassa. 

ITUC edustaa yli 200 miljoonaa palkansaajaa 163 maassa. Maailmanjärjestön keskeisiä tavoitteita on edistää ay-liikkeen yhteistyötä ja koordinaatiota globaaleissa asioissa, mm. yhteyksissä Maailmanpankkiin, Kansainväliseen valuuttarahastoon, Kansainväliseen työjärjestöön ILO:on sekä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

Äänestyksen jälkeen Luca Visentini kiitti luottamuksesta ja kommentoi tulevia haasteita ITUCin lehdistötiedotteessa seuraavasti:

” Palkansaajat kärsivät pahasti taantumasta ja sen seuraamuksia nähdään jo nyt. Samalla rauha ja demokratia ovat uhattuna, ja kasvavat äärioikeistoliikkeet vaarantavat sekä työntekijöiden ja ammattiliittojen oikeudet”, hän sanoi puheessaan.

Visentinin esitti, että ITUCin tuleva johtamissuunta perustuu uuteen yhteiskuntasopimukseen.

”Haluamme ilmastoystävällisiä työpaikkoja, taata työntekijöille oikeudet, oikeudenmukaisia ​​palkkoja, sosiaalista suojelua, tasa-arvoa ja osallisuutta työelämässä. Tämän on oltava kaikkien maitten hallitusten suunnitelmien keskiössä”.

”Ihmisisten oikeudenmukaisten elin- ja työolojen puolustaminen on paras tapa rakentaa demokratiaa ja rauhaa kaikkialla maailmassa”, hän totesi.

ITUCin nykyinen pääsihteeri australialainen Sharan Burrow jättää pääsihteerin tehtävänsä 12 vuoden jälkeen. ITUCin pääsihteerin valinta vaikuttaa myös johtojärjestelmiin Euroopan ammatillinen yhteisjärjestön (ETUC) johtoon.

Nykyinen varapääsihteeri irlantilainen Esther Lynch nousee ETUCin pääsihteerin paikalle väliaikaisesti Visentinin valinnan myötä. Esther Lynchillä on laaja ay-kokemus Irlannin, Euroopan ja kansainvälisellä tasolla sekä ​luottamushenkilötaustaa. Ennen kuin Lynch tuli ETUCiin, hän toimi Irlannin ammattiliittojen keskusjärjestössä The Irish Congress of Trade Unions ICTUssa lainsäädäntö- ja sosiaaliasioiden virkamiehenä.

Lynch on ainoa ehdokas ETUCin pääsihteeriksi, joka valitaan seuraavassa ETUCin hallituksen kokouksessa 6.-7.12.2022.   

STTK:n Antti Palola valittu ITUCin hallitukseen ja sen työvaliokuntaan

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on Melbournessa valittu maailman ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestö ITUCin hallitukseen ja sen työvaliokuntaan. Palola on työvaliokunnan ainoa pohjoismainen jäsen. Samalla Palola jatkaa ITUC:n hallituksessa.

Lue lisää STTK:n lehdistötiedotteessa.