Siirry sisältöön
Euroopan komissio esitteli 26.2.2025 Omnibus-yksinkertaistamispaketin. Torstaina 3.4. mepit päättävät siitä, lykätäänkö uusien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden soveltamisen aloittamista. Kuva: iStock.

Mepit hyväksyivät pikakäsittelyn liittyen yritysten kestävyys- ja huolellisuusvelvoitteisiin

Enemmistö Euroopan parlamentin jäsenistä äänesti 1.4. Omnibus I:n yksinkertaistamispaketin pikakäsittelyn puolesta. Komission Omnibus-aloite sisältää yritysten huolellisuusvelvoitteen ja kestävyysraportoinnin lykkäämisen lisäksi direktiivin, joka esittää niiden laajuuden ja velvoitteiden muuttamista. Viime kaudella tehtyä, ei vielä edes toimeenpantua, sääntelyä romutetaan nyt kovaa vauhtia.

Tiistaina 1.4. parlamentti hyväksyi äänin 427 puolesta, 221 vastaan ja 14 tyhjää pikakäsittelymenettelyn käyttämisestä Omnibus, eli ”stop-the-clock” -ehdotuksen osalta. Tämän perusteella parlamentti voi jo torstaina 3.4. päättää, lykätäänkö uusien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden soveltamisen aloittamista.

”Eilinen parlamentin äänestys koski pelkästään prosessista äänestämistä. Puolueiden äänestyskäyttäytymisen perustella näyttää valitettavasti siltä, että ns. von der Leyenin koalitio ei ole ainakaan vielä löytänyt yhteisiä linjauksia siitä, kuinka reagoida komission Omnibus-paketin sisältöön. Toivottavasti tilanne paranee viimeistään torstaihin mennessä”, sanoo Pia Björkbacka, SAK:n johtava asiantuntija, ilmasto ja kestävä kehitys.

Torstain ehdotus romuttaa sovittuja sääntöjä

Uudessa äänestyksessä, joka on ajoitettu torstaille 3.4., mepit päättävät siitä, lykätäänkö meneillä olevaa huolellisuusvelvoitteiden kansallista täytäntöönpanoa.

Lainsäädäntöluonnos lykkäisi vuodella uusien huolellisuus- ja kestävyysraportointisäädösten soveltamista yrityksiin, joiden tarkoituksena on ollut vähentää yritysten negatiivista vaikutusta ympäristöön ja muuhun yhteiskuntaan, mutta tässäkin tehdään raju u-käännös.

”Tämä on valtava takaisku niille edistyksellisille yrityksille, jotka ovat jo panostaneet kestävyys- ja huolellisuusraportointiin. Se myös heikentää yritysten tasapuolisia toimintaedellytyksiä ja antaa etua vastuullisuuteen leväperäisesti suhtautuville toimijoille”, toteaa Björkbacka. 

Huolellisuusvelvoite astuisi voimaan vasta vuonna 2028 niiden yritysten kohdalla, joissa on yli 3000 työntekijää, ja joiden liikevaihto on yli 900 miljoonaa euroa. Tämä koskisi myös EU:n ulkopuolisia toimijoita, joiden liikevaihto on EU:ssa yli 900 miljoonaa. 

Kestävyysraportointia lykättäisiin vuoteen 2027 niiden yrityksien kohdalla, joilla on yli 250 työntekijää. Laki koskisi myös listautuneita pieniä ja keskisuuria yrityksiä vuodesta 2028 eteenpäin.

ETUC vetoaa meppeihin

ETUC ilmaisi lehdistötiedotteessa pettymyksensä parlamentin pikakäsittelyyn ja vetoaa meppeihin, että nämä äänestäisivät torstain äänestyksessä direktiivien lykkäämistä vastaan. Täysistunnon äänestys on klo 12 alkaen (paikallista aikaa).

ETUC:n mukaan nopeutettua päätöksentekomenettelyä on käytetty väärin viemään läpi lakimuutoksia, jotka palvelevat pelkästään vastuuttomia yrityksiä. Muutokset heikentävät mm. työntekijöiden asemaa sekä huolellisuusvelvoitetta, jonka tavoitteena on ihmisoikeuksien suojelu. Kyse ei ole kiireellisyydestä vaan poliittisesta agendasta.

ETUC myös korostaa, että Euroopan kansanpuolue (EPP) ja Renew ovat liittoutuneet äärioikeiston kanssa sääntelyn purkuhankkeen osalta. Tämä on selvä merkki siitä, että Euroopan sosiaalinen malli on nyt uhanalainen. Siksi kaikkien Euroopan unionin arvoja puolustavien voimien on yhdistyttävä torstain äänestyksessä.

Neuvosto on jo hyväksynyt komission ehdotuksen soveltamisen lykkäämisestä ilman muutoksia. Jos mepit hyväksyvät ehdotuksen torstaina, sääntely astuu voimaan, kun neuvosto antaa sille muodollisen hyväksynnän.

Lisäys tekstiin 3.4.2025:

Mepit päättivät äänestyksessä 3.4. lainsäädännön yksinkertaistamishankkeeseen kuuluvien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden täytäntöönpanon lykkäämisestä. Parlamentti hyväksyi komission esityksen sellaisenaan äänin 531 puolesta, 69 vastaan ja 17 tyhjää.

S&D teki äänestyksen kynnyksellä sopimuksen yhdessä muiden Euroopan parlamentin pro-eurooppalaiseen enemmistöön kuuluvien ryhmien kanssa. Sopimuksen myötä ryhmät sitoutuvat tekemään yhteistyötä Omnibus-paketin parissa. Lue lisää yhteisymmärryksestä täältä.

Suurille yrityksille annetaan vuosi lisäaikaa huolellisuusvelvoitteisiin valmistautumiseen. Kestävyysraportointia lykätään kahdella vuodella niin, että yli 250 henkilön yrityksien tulee raportoida direktiivin mukaisesti vuonna 2028.