Siirry sisältöön

Minimipalkka-asia ja alustatyöntekijöiden asema kuohuttaa Eurooppalaista ay-liikettä

Euroopan parlamentissa käy kuhina. Kohta valmistaudutaan äänestykseen vähimmäispalkkadirektiivistä Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunnassa.

Tämä tuli selväksi ETUCin hallituksessa kun eurooppalaiset ammattijärjestöjen puheenjohtajat olivat koolla torstaina 9.9.2021. Suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen näkökulmasta tärkeiksi keskustelun aiheiksi nousi alustatalouden työntekijöiden asema ja minimipalkkadirektiivi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitävät keskustelut eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa elintärkeinä.

Minimipalkkadirektiivin kohtalo ratkeaa syksyllä  

Europan parlamentin meppikaksikon Dennis Radtken (Saksan Kristillisdemokraattien edustaja EPP-ryhmässä ja samassa puolueessa kun Saksan liittokansleri Angela Merkel) ja Agnes Jongeriuksen (Hollannin 
Sosiaalidemokraattisen puolueen edustaja) esittämän raporttiluonnoksen käsittely minimipalkka-direktiivistä menee maaliin tänä syksynä. 

Seuraavaksi muutosehdotuksesta äänestetään työllisyysvaliokunnassa ja raportti päättynee Euroopan parlamenttiin täysistuntoon, tämän hetken tiedon mukaan, loppuvuoden aikana.

Alustatyöntekijöiden asema Euroopassa puhuttaa – 
EU:n sääntöjä tarvitaan

SAK:n ja STTK:n yhteinen kattojärjestö ETUC tekee keskitetysti lausuntoja ammattiliittojen keskusjärjestöjen puolesta. ETUCin hallituksessa käsiteltiin lausunto komission toiseen kuulemiseen alusta-talouden työntekijöiden asemasta. Valmistelusta vastaa ETUCin liittosihteeri Ludovic Voet. 

ETUC haluaa selkeän linjanvedon työntekijöiden ja yrittäjien välillä. ETUC vaatii myös Euroopan komissiolta lainsäädäntöehdotus alustatalouden työntekijöiden aseman parantamiseksi. 

“Alustatalous on yksi Euroopan komissin puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viiden vuoden toimikauden painopisteistä. Alustataloustyöntekijän ongelmat liittyvät usein hänen asemaansa ja sosiaaliturvaansa. Tämä on Euroopan laajuinen ongelma, ja koska tähän ei vielä ole keksitty ratkaisua kansallisella tasolla, niin se vaatii EU:lta toimenpiteitä”, sanoo FinUnionsin johtaja Katja Lehto-Komulainen.

Hän jatkaa:

“Euroopan kommissio antaa Platform work koskevan direktiivin Euroopan parlamentille ja työministeriöille näillä näkymin 8. joulukuuta. Direktiivi on toisella lausuntokierroksella 15.9. asti”.

Alustatalouden työntekijöitä huomioidaan myös muissa yhteyksissä syksyllä 2021.

Euroopan komissio on ilmoittanut, että aloite “Improving the working conditions in platform work” (suomennos: ”Työolojen parantaminen alustatyössä”) käynnistetään 8.12.2021.

Myös 7. lokakuuta kun vietetään Kunnon työn päivää (World Day of Decent Work) maailmanlaajuisesti, alustatyöntekijöiden asema on keskiössä.