Siirry sisältöön
Mitkä ovat seuraavat askeleet vaalien jälkeen? Kuva: iStock.

Mitä tapahtuu seuraavaksi parlamentissa?

Uusi vaalikausi alkaa virallisesti tiistaina 16. heinäkuuta 2024. Vastavalitut parlamentin jäsenet kokoontuvat tuolloin järjestäytymisistuntoon Strasbourgissa. Edessä on jännittäviä viikkoja. Tutustu tähän parlamentin aikajanaan.

Kesäkuussa
Neuvottelut poliittisten ryhmien perustamisesta ovat tällä hetkellä meneillään parlamentissa. Ne voivat jatkua ensimmäiseen täysistuntoon asti.

Heinäkuussa
Parlamentin järjestäytymisistunto pidetään 16.–19.7.2024. Mepit valitsevat puhemiehen, 14 varapuhemiestä ja viisi kvestoria. He äänestävät myös parlamentin pysyvien valiokuntien ja alivaliokuntien jäsenmäärästä. Siitä alkaa uusi vaalikausi.

Järjestäytymisistunnon jälkeen valiokunnat pitävät ensimmäiset kokouksensa, joissa niille valitaan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat (puheenjohtajisto).

Komission puheenjohtaja valitaan seuraavaksi viideksi vuodeksi sen jälkeen, kun parlamentti on muodostettu. Tämä tapahtuu mm. Politicon mukaan jo 18.7. Parlamentti valitsee komission puheenjohtajan jäsentensä enemmistöllä (361, kun parlamentissa on 720 jäsentä). Äänestys on salainen.
Neuvosto hyväksyy listan komissaariehdokkaista jäsenvaltioiden ehdotusten perusteella yhteisymmärryksessä komission puheenjohtajan kanssa.

Syyskuusta alkaen
Komissaariehdokkaiden kuulemiset alkavat syyskauden alussa.
Komissaariehdokas kutsutaan kuulemiseen hänen vastuualastaan vastaavien parlamentin valiokuntien eteen. Kuuleminen striimataan parlamentin verkkosivuilla.

Ennen vuodenvaihdetta parlamentti valitsee uuden komission kokoonpanoon enemmistöllä annetuista äänistä. Parlamentti voi myös hylätä yksittäisiä komissaariehdokkaita tätä ennen.

Euroopan parlamentin kokouskalenteri syksyllä 2024 löytyy täältä.