Parlamentilta hyväksyntä Suomen ay-liikkeen kannattamalle EU–Kanada-vapaakauppasopimukselle
UutisetEU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) hyväksyttiin Euroopan parlamentin täysistunnossa 15. helmikuuta äänin 408 puolesta, 254 vastaan ja 33 tyhjää.
EP:n hyväksyntä merkitsee sitä, että sopimus astuu väliaikaisesti voimaan. Sopimukselle tarvitaan kuitenkin vielä jäsenmaiden parlamenttien hyväksyntä.
CETA-sopimus poistaa monia kaupan ja investointien esteitä EU:n ja Kanadan väliltä, mukaan lukien lähes kaikkien tuotteiden tullimaksut. Kaupan vapauttamisen ohella sopimus sisältää monia eri ehtoja kaupankäynnille. Yritysten on mm. kunnioitettava kaikkia Kansainvälinen työjärjestö ILO:ssa sovittuja työntekijöiden perusoikeuksia.
FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusiston mukaan sekä Kanadassa että Suomessa on korkea palkkataso ja yritykset noudattavat korkeatasoista työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia. ”CETA on vahvasti reilun kaupan hanke, jota Finunionsin jäsenjärjestöt SAK, STTK ja YTN tukevat. Juuri näissä olosuhteissa kaupan esteitä kannattaa purkaa, sillä epäterveen palkka- ja työehtokilpailun riskit ovat minimaaliset. Lisääntyvä kilpailu voi tällöin kanavoitua tuottavuuden parantumiseen, mistä työntekijät hyötyvät korkeampien palkkojen muodossa ”, Kuusisto toteaa.
Kanada on Suomen 10. tärkein kauppakumppani EU:n ulkopuolella. Kanadaan tuotteitaan vieviä yrityksiä on Suomessa yhteensä 4030.