Parlamentti äänesti kannastaan yritysten vastuullisuuteen
UutisetEurooppalaista yritysvastuulakia on odotettu pitkään, ja siksi tämän päivän myönteinen äänestystulos tuntuu erityisen hyvältä. Yhteinen kanta syntyi tänään parlamentissa äänin 366 puolesta, 225 vastaa ja 38 tyhjää.
Parlamentti keskusteli keskiviikkona 31.5. ja äänesti torstaina 1.6. kannastaan uusiin sääntöihin, joiden myötä ihmisoikeus- ja ympäristökysymykset pitäisi huomioida yritysten arvoketjuissa. Mepit äänestivät tänään Lara Woltersin (S&D, Hollanti) mietinnöstä äänin 366 puolesta ja 225 vastaan. 38 äänesti tyhjää. Parlamentin mietintöteksti on neuvoston kantaan verrattuna astetta kunnianhimoisempi.
Uusien sääntöjen mukaan yritysten on selvitettävä toimintansa kielteiset vaikutukset ihmisoikeuksiin ja ympäristöön, jotka liittyvät esimerkiksi lapsityövoiman käyttöön, orjuuteen, työvoiman hyväksikäyttöön, saastumiseen tai luontokatoon, ja tarvittaessa estettävä tai lievennettävä niitä.
Säännöt koskisivat EU:ssa toimivia yrityksiä, joilla on yli 250 työntekijää ja joiden liikevaihto on yli 40 miljoonaa euroa, sekä emoyhtiöihin, joilla on yli 500 työntekijää ja joiden liikevaihto on yli 150 miljoonaa euroa. Myös EU:n ulkopuoliset yritykset, joiden liikevaihto on yli 150 miljoonaa euroa kuuluvat sääntöjen piiriin, jos vähintään 40 miljoonaa euroa liikevaihdosta on kertynyt EU:n alueella. Kaikki sektorit, myös finanssipalvelut, olisivat uusien sääntöjen piirissä.
Yritysten on Pariisin sopimuksen mukaan laadittava siirtymäsuunnitelma, joka vastaa ilmaston lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen.
Yritykset, jotka eivät noudata sääntöjä, voivat joutua maksamaan sakkoja, joiden suuruus on vähintään 5 prosenttia niiden globaalista liikevaihdosta.
Nyt kun parlamentti on hyväksynyt kantansa lakiin, jäsenvaltioiden kanssa voidaan aloittaa neuvottelut direktiivin lopullisesta muodosta. Komissaari Didier Reynders, joka osallistui täysistunnon keskusteluihin 31.5., näki tärkeänä, että kolmikantaneuvottelut lähtevät käyntiin jo ennen kesälomia. Nyt pallo on Ruotsilla ja heinäkuusta alkaen Espanja nappaa kopin EU-puheenjohtajuudesta.
Uudet velvoitteet tulisivat voimaan 3–4 vuoden kuluttua yrityksen koosta riippuen. Pienemmät yritykset voivat lykätä niiden voimaantuloa lisävuodella.
Lue myös FinUnionsin johtaja Susanna Salovaaran haastattelu eurooppalaisesta yritysvastuulaista Suomen Lähetysseuran artikkelissa täältä.