Puoli vuosisataa eurooppalaista ammattiyhdistystoimintaa
UutisetEurooppalainen ay-liike kokoontuu parin viikon päästä Berliiniin keskustellakseen tulevaisuuden haasteista ja linjaamaan seuraavan nelisvuotiskauden tavoitteita. ETUC:n kongressi pidetään neljän vuoden välein ja tällä kertaa juhlitaan myös 50-vuotista taivalta.
Kun Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC perustettiin vuonna 1973, eurooppalaisten palkansaajien elintaso oli laskenut huomattavasti maailmanlaajuisen energiakriisin seurauksena. Viisikymmentä vuotta myöhemmin tilanne Euroopassa näyttää hälyttävän samankaltaiselta.
Mistä kaikki sai alkunsa? 17 kansallista ammattiliittoa kokoontui etsimään yhteisiä ratkaisuja työväkeenkin iskeneeseen kriisiin eri puolilla mannerta. Kattojärjestön 40-vuotis historiakirjassa kerrotaan mm., että ensimmäiset tunnustelut yhteisjärjestöstä käytiin Frankfurtissa kesäkuussa 1971 Saksan ammatillisen keskusjärjestön DGB:n aloitteesta. Paljon ehti tapahtua, ennen kuin osapuolet olivat valmiit mihinkään sopimukseen. Historiakirjassa mainitaan myös, että pohjoismaiset ay-johtajat halusivat nähdä ”kokonaisvaltaisen” ratkaisun, eivätkä he halunneet rajata ETA-maiden ay-liikkeitä uuden organisaation ulkopuolelle. Toukokuussa 1973 ay-liikkeen edustajat esittivät ensimmäiset yhteiset vaatimukset, jotka muodostivat manifestin sosiaaliselle Euroopalle.
Vaikka Eurooppa on aika lailla muuttunut 50 vuodessa, ay-liike tapaa hiukan vastaavissa olosuhteissa ETUC:n juhlakongressissa Berliinissä 23.–26.5. Nyt, kuten aikoinaan, eurooppalainen yhteistyö on avainasemassa, kun ay-liike tavoittelee oikeudenmukaista ja reilua työelämää Euroopan palkansaajille.
Kongressin tavoitteet
Toukokuun kongressissa tapaavat yli 1000 delegaattia eri keskusjärjestöistä. Delegaatit edustavat yli 45 miljoonaa työntekijää ympäri Eurooppaa. Paikalla ovat myös SAK:n ja STTK:n edustajat.
ETUC:n ylin päättävin elin, kongressi, valitsee Berliinissä järjestön uuden johtoryhmän, hyväksyy vuosien 2019–2023 toimintakertomuksen ja keskeiset asiakirjat, kuten Berliinin manifestin ja toimintaohjelman vuosille 2023–2027. Toimintaohjelma on erityisen tärkeä työväline ETUC:n vaikuttaessa komissioon ja parlamenttiin tulevan vaalikauden aikana.
Eri politiikanaloista käytävien keskustelujen pohjalta on tarkoitus luoda uusi taloudellinen ja sosiaalinen malli, joka asettaa ihmiset ja maapallon voiton edelle. Ay-liikkeen suunnan uudistaminen on Berliinin asialistan kärjessä. Toinen tärkeä aihe on työntekijöiden järjestäytyminen ammattiliittojen kautta kaikkialla Euroopassa. Myös työehtosopimusneuvottelujen edistäminen EU:n maissa nousee keskusteluissa esille.
Puolessa EU:n jäsenvaltioista 50 prosenttia tai vähemmän työntekijöistä kuuluu työehtosopimusten piiriin, jonka seurauksena työntekijöiden palkat ovat alhaisemmat ja eriarvoisuus suurempi näissä maissa. ETUC ja muu eurooppalainen ay-liike ovat olleet aktiivisesti mukana edistämässä uutta direktiiviä riittävistä vähimmäispalkoista. Direktiivi edellyttää, että jäsenvaltiot tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa ja sitoutuvat lisäämään työehtosopimusten kattavuutta kansallisella tasolla.
ETUC viestii myös, ettei se voi hyväksyä, että julkisia varoja annetaan yrityksille, jotka toimivat vastoin yleistä etua maksamalla köyhyysrajan alla olevia palkkoja ja jättämällä laskun sosiaalijärjestelmien maksettavaksi. Työehtojen polkeminen ja alipalkkaus on saatava kuriin.
Tästä syystä ETUC:n Berliinin manifestissa vaaditaan mm., että julkisia varoja ei tule antaa ay-vastaisille, veroja vältteleville ja ympäristöä tuhoaville yrityksille. Se olisi hyväksi työntekijöille, ilmastolle ja demokratialle.
Ay-liikkeellä on nyt, kuten vuonna 1973, monia haasteita edessä. Työelämä ei ole ainoastaan muuttunut ja pirstaloitunut kun työsuhteet muuttaneet muotojaan, mutta myös yleinen epävakaa kansainvälinen tilanne hankaloittaa tulevaisuuden ennustamista.
Yhteiset saavutukset edellisen kongressin jälkeen ja viimeisten 50 vuoden aikana osoittavat, että ay-liike on ja aina tulee olemaan palkansaajien puolestapuhuja, myös vaikeina aikoina. Tämä oli yksi syy, miksi järjestö alun perin perustettiin.
Kongressisivuston antimia
Kongressi alkaa tiistaina 23.5 ja loppuu perjantaina 26.5. Avajaiset pidetään tiistaina klo 9, ja pääpuhujana on Saksan liittokansleri Olaf Scholz.
ETUC:n kongressisivusto on avattu verkossa. Kongressin materiaali löytyy vain digitaalisessa muodossa. Tämänhetkinen ohjelma löytyy täältä. Kongressia voi seurata verkon kautta tiistaista lähtien. Jos osallistut keskusteihin somessa, käytä merkkiä #ETUC50. Kongressista julkaistaan myös paljon kuvamateriaalia, joka löytyy ETUC:n Flickr-tilillä.