Siirry sisältöön

Ratkaisu lähetettyjen työntekijöiden kysymyksessä tekee EU:sta reilumman paikan työskennellä

EU-instituutiot saavuttivat helmi–maaliskuun vaihteessa sovun lähetettyjen työntekijöiden aseman uudistamisesta EU:ssa.

Hanke lähetettyjen työntekijöiden aseman parantamiseksi on ollut käynnissä pitkään, ja prosessia on sävyttänyt muun muassa jakolinja itäisten ja läntisen EU-jäsenmaiden välillä. Suurin osa EU:n sisällä lähetettävistä työntekijöistä tulee halvemman työvoiman maista kalliimpiin maihin.

FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto toteaa, että tämänhetkinen sopu on erittäin hyvä uutinen reilumman Euroopan kannalta.

”Jatkossa samasta työstä samassa paikassa maksetaan sama palkka. Halpatyövoiman hyväksikäyttö vaikeutuu. Tätä myös Suomen ammattiyhdistyliike on halunnut. ”

Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan toiseen EU-maahan töihin siirtyvää henkilöä kuten vaikkapa puolalaista rakennusmiestä, joka lähetetään määräajaksi töihin saksalaiselle työmaalle.

Suomeen muualta lähetetyille työntekijöille on jo tähän asti pitänyt maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa. Monissa muissa maissa tilanne on kuitenkin ollut huonompi. Tämä on aiheuttanut EU-maiden välille epätervettä kilpailua ja saattanut johtaa sosiaaliseen polkumyyntiin eli maasta toiseen liikkuvaan työvoimaan liittyviin laki- ja sopimusrikkomuksiin.

Kuusiston mukaan lakiuudistus on tärkeä koko EU:n kannalta, vaikka Suomessa asiat ovatkin olleet paremmin: ”Työntekijöiden aseman parantaminen vahvistaa kansalaisten luottamusta unioniin. Tämän ratkaisun jälkeen myös palvelujen sisämarkkinoiden syventämiselle löytynee enemmän kannatusta.”

Suomen kannalta tärkeä positiivinen muutos nyt syntymässä olevassa uudistuksessa on se, että matka-, majoitus- ja ruokailukulut alettaisiin korvata Suomeen lähetetyille työntekijöille.

”Jatkossa esimerkiksi Suomen rakennustyömailla kaikki saisivat ei vain samaa palkkaa vaan myös samat korvaukset kansallisuudesta riippumatta. Myös Suomen hallituksen on tuettava eilen syntynyttä poliittista sopimusta neuvoston käsittelyssä, jotta saadaan uusittu direktiivi voimaan”, Kuusisto jatkaa.

Jäsenmaiden lisäksi myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä tuore neuvottelutulos.

FinUnions on Suomen palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestön Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n EU-edustusto.

Lisätietoja:

FinUnionsin
johtaja Aleksi Kuusisto +32 493 99 80 62