Siirry sisältöön
Rekka-auto Suomessa kesäisellä tiellä
Kuva: iStock.com / ValerijaP

Rekkaliikenteen yhteisille EU:n sisäisille pelisäännöille vahvistus

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona 8. heinäkuuta merkittävän maantieliikennealan uudistuksen. Tarkoituksena on parantaa kuljettajien työoloja ja lopettaa tieliikennealan kilpailun vääristyminen.

Uudistettujen sääntöjen tarkoituksena on luoda kuljetusalalle reilummat kilpailuolosuhteet EU:n sisällä ja taata kuljettajien työolosuhteissa vähintään tietty minimitaso. 

Säännöt koskevat kuljettajien lähettämistä, lepoaikoja ja kabotaasisääntöjen noudattamisen valvontaa. Kabotaasilla tarkoitetaan kuljetuspalveluja, joita tiettyyn jäsenmaahan rekisteröity liikenteenharjoittaja tarjoaa väliaikaisesti toisessa jäsenmaassa. 

Uusien sääntöjen mukaan kuljettajien on voitava palata kotiin säännöllisesti, ja muutoksia on tiedossa myös muun muassa kuljettajien lepo-olosuhteisiin. 

Kilpailuvääristymien ja väärinkäytösten torjumiseksi maiden rajojen ylitykset rekisteröidään ajopiirtureiden avulla. Järjestelmällisen kabotaasin estämiseksi vaaditaan neljän päivän karenssiaika ennen kuin kabotaasiliikennettä voi harjoittaa samassa maassa samalla ajoneuvolla. 

Säädöspaketti sisältää keinoja myös postilaatikkoyritysten torjumiseksi ja lähetettyjä kuljettajian koskevien sääntöjen selkiyttämiseksi. 

Useita vuosia valmistelussa ollut paketti sai EU-parlamentin lopullisen hyväksynnän keskiviikkona 8. heinäkuuta, ja uudet säännöt astuvat voimaan heti niiden julkaisemisen jälkeen.

Euroopan parlamentin tiedote 9. heinäkuuta 2020