Siirry sisältöön

SAK:n Eloranta vaatii Eurooppaa investoimaan digitalisaatioon ja vähähiiliseen talouteen

Eurooppa tarvitsee huomattavia investointeja digitalisaatioon ja vähähiiliseen talouteen siirtymiseen. Brysselissä EU:n kolmikantaisessa sosiaalihuippukokouksessa keskiviikkona puhunut SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi, että nämä investoinnit edellyttävät talous- ja rahaliitto EMU:n uudistuksia.

”Digitalisaatio voi vahvistaa EU:n roolia kansainvälisessä taloudessa ja parantaa tuottavuutta. Digitalisaatio voi lisätä työn turvallisuutta ja tuottavuutta, mutta näiden etujen saavuttaminen edellyttää investointeja ja sääntelyä”, Eloranta huomautti.

Elorannan mukaan investointeja tarvitaan koulutukseen, tutkimukseen ja infrastruktuuriin. Sääntelyä ja työmarkkinasopimuksia puolestaan tarvitaan varmistamaan, että digitalisaatio hyödyttää kaikkia. Esimerkiksi kehittyvässä alustataloudessa vastuut, riskit ja tuotot eivät usein ole jakautuneet reilusti.

Toinen merkittävä rakennemuutos on siirtyminen vähähiiliseen talouteen. Investoinnit ovat välttämättömiä sekä tuhoisan ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi että yhteiskuntien eheyden säilyttämiseksi.

Elorannan mielestä näihin investointeihin tarvitaan sekä yksityistä että julkista rahaa.

”Julkisten investointien pitäisi vihdoin kasvaa, minkä vuoksi EMU:n uudistaminen on oleellista. Rahaliiton säännöt eivät saa estää tarpeellisia, järkeviä ja tuottavia kansallisia investointeja. Lisäksi tarvitsemme yhteistä euroalueen rahoituskapasiteettia”, Eloranta sanoi.

Eloranta puhui Brysselissä keskiviikkona 20. maaliskuuta järjestetyssä kolmikantaisessa sosiaalihuippukokouksessa, johon osallistuivat EU-instituutioiden ja eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen johtajat sekä ministerit ja työmarkkinajohtajat nykyisestä EU-puheenjohtajamaa Romaniasta ja kahdesta seuraavasta puheenjohtajamaasta. Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa heinäkuun alussa.

Jarkko Elorannan sosiaalihuippukokouksen puhe SAK:n verkkosivuilla