Siirry sisältöön

Saksan hallitussopu hyvä uutinen Suomen työntekijöille

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen SPD:n jäsenet hyväksyivät 4. maaliskuuta äänestyksessä keskusta-oikeistolaisten CDU:n ja CSU:n kanssa valmistellun hallitussopimuksen.

Näin vahvistui Saksan hallitusneuvotteluissa päätetty tavoite siitä, että maa ottaa vahvan roolin Euroopan unionin kehittämisessä yhdessä Ranskan kanssa.

FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto pitää nyt varmistunutta hallitussopua rohkaisevana:

”Suomen työntekijöiden kannalta Saksan ja Ranskan johtajuus EU:ssa on tervetullutta. Molempien maiden hallitukset haluavat vahvistaa unionia ja rahaliittoa monin sellaisin keinoin, jotka hyödyttäisivät myös suomalaista palkansaajaa.”

Kuusiston mukaan tällaisia tärkeitä keinoja ovat yhteisöverotuksen harmonisointi, uusien EU-tason työlakien säätäminen sekä euroalueen kriisien hallinta yhteisellä finanssipolitiikalla.

”Saksan ja Ranskan ajama vähimmäistaso yhteisöverolle auttaisi hillitsemään kansainvälistä verokilpailua, joka on vähentänyt verotuloja Suomessakin. Maiden hallitusten haluamia uusia EU-työlakeja taas tarvitaan ehkäisemään epätervettä kansainvälistä työehtokilpailua.”, Kuusisto toteaa.

Myös EMUn kehittämisessä Suomen palkansaajajärjestöt löytävät yhteistä Saksan ja Ranskan kanssa.

Saksan uusi hallitus haluaa tasata suhdanteita euroalueen yhteisen finanssipolitiikan avulla perustamalla esimerkiksi euromaiden yhteisen investointibudjetin.

Tässä se on lähentynyt Ranskan kantoja huomattavasti verrattuna aiempaan ja samalla etääntynyt Suomen ”yhteisvastuun” lisäämistä vastustavasta linjasta.

Kuusisto muistuttaa, että eurokriisin aikaan myös Suomessa työttömyys nousi tarpeettoman korkealle ja jouduttiin tekemään haitallisia leikkauksia. ”Euromaiden yhteiset EMU-puskurit lieventäisivät tulevia talouskriisejä Suomessakin.”

FinUnions on Suomen palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestön Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n EU-edustusto

Lisätietoja:

FinUnionsin johtaja
Aleksi Kuusisto +32 493 99 80 62