Siirry sisältöön
Tanskan ohjelmassa korostuu pj-maan kunniahimoiset tavoitteet EU:n ilmastopolitiikassa. Tanska aikoo viedä eteenpäin ilmastomyönteistä viestiään unionissa, joka poliittisesti suhtautuu entistä kriittisemmin ilmastoasioiden edistämiseen. Yhtenä haasteena voi myös olla Tanskan valitus vähimmäispalkkadirektiivistä Euroopan unionin tuomioistuimeen, jonka päätöksen odotetaan valmistuvan lähikuukausina. Kuva: iStock.

Tanskan EU-puheenjohtajakausi painottuu ilmastoasioihin sekä turvallisuus- ja kilpailukykyteemaan

Tanska otti vetovastuun Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuudesta heinäkuun alussa. Uuden puheenjohtajamaan ohjelmassa heijastuvat ajankohtaiset globaalitason ja EU:n haasteet. Pj-maan painopisteet ovat vihreän siirtymän vahvistaminen, kilpailukyvyn ja digitalisaation edistäminen sekä oikeudenmukaisten työolojen turvaaminen koko unionin alueella. Puheenjohtajakauden iskulause on ”Vahva Eurooppa muuttuvassa maailmassa”.

Ilmastotoimet kaiken perustana

Ilmastonmuutoksen vaikutusten voimistuminen on saanut Tanskan nostamaan ilmastopolitiikan koko EU-politiikkaa läpileikkaavaksi painopisteeksi. Tanskan puheenjohtajakaudella pyritään viimeistelemään EU:n vuoden 2040 ilmastotavoite: vähintään 90 % päästövähennys sekä valmistelemaan EU:n seuraava ilmastositoumus (NDC) Pariisin sopimukseen vuodelle 2035. Sen lisäksi Tanska haluaa edistää vihreää siirtymää eri teollisuudenaloilla, edullisen puhtaan energian saatavuutta ja päästövähennysten edellytyksiä.

Ympäristöneuvoston ylimääräinen kokous 18. syyskuuta on ratkaiseva vuoden 2040 ilmastotavoitteen sopimiseksi ennen EU:n virallisen kannan jättämistä COP30-ilmastokokoukseen. Heinäkuun alussa komissio ehdotti EU:n ilmastolakiin muutosta, jossa asetetaan EU:n vuoden 2040 ilmastotavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä 90 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. Aiempi asetettu vähennystavoite on vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä.

Tanskan 1.7. alkavan puolivuotisen EU:n neuvoston puheenjohtajuuskauden ohjelma ja painopisteet julkaistiin juhannuksen tienoilla. Parlamentti keskusteli ohjelmasta täysistunnossaan heinäkuun alkupuolella. Kuvassa Tanskan pääministeri Mette Frederiksen parlamentin täysistunnossa. Kuva: Euroopan parlamentti.

Kilpailukykyä sääntöjen yksinkertaistamisen ja vastuullisen budjetoinnin kautta

EU-puheenjohtajamaa pyrkii myös vahvistamaan EU:n kykyä huolehtia unionin turvallisuudesta ja kilpailukyvystä. Tavoitteena on investoida koulutukseen, osaamisen päivittämiseen ja uudelleenkoulutukseen sekä tukea sisämarkkinoita, jotka mahdollistavat vapaan ja reilun työntekijöiden liikkuvuuden. Tanskalta ei ole unohtanut komission yksinkertaistamisagendaa, vaan puheenjohtajamaan ohjelmasta löytyy kirjaus EU-sääntelyn yksinkertaistamisesta ja hallinnollisen taakan vähentämisestä siinä, missä se tuo lisäarvoa.

Puheenjohtajamaan on löydettävä oikea tasapaino sääntelyn yksinkertaistamisen ja ympäristötavoitteiden kunnianhimon säilyttämisen välillä. Ensimmäinen Omnibus-paketti, joka liittyy kestävyysraportointivelvoitteiden keventämiseen – erityisesti kestävyysraportointidirektiivin, yritysvastuudirektiivin ja vihreää luokittelujärjestelmää koskevan asetuksen kautta – herättää suurta huolta ay-liikkeen ja kansalaisyhteiskunnan keskuudessa. Pakettia on valmisteltu kiireellisellä aikataululla, kuulemismenettelyjä ohittamalla. Neuvosto sai oman kantansa valmiiksi juhannukseksi. Euroopan parlamentin odotetaan äänestävän mietinnöstä lokakuun puolivälissä.

Komission heinäkuun puolivälissä tulleen monivuotisen rahoituskehyksen 2028–2034 osalta Tanska haluaa edistää EU:n budjettia, joka vastaa tehokkaammin strategisiin haasteisiin. Omissa kannoissaan Tanska näkee, että budjetin tulee olla vastuullinen ja kohdennettu, mutta ei lähtökohtaisesti sulje pois budjetin kasvattamista eikä uusia rahoituslähteitä, kuten yhteisvelkaa. Tämä on myönteistä, koska esimerkiksi työllisyyttä ja osaamisen kehittämistä on tuettava myös jatkossa.

STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman toteaa blogissaan, että Suomen linja uudistukseen on ollut tukea budjetin kohtuullista tasoa. Samalla Suomi on valmis lisäpanostuksiin, mikäli ne kohdistuvat selkeästi turvallisuuteen – erityisesti tutkimukseen, digitalisaatioon, vihreään siirtymään ja liikenneinfraan.  

Sosiaalinen vuoropuhelu ohjenuorana

Ohjelmassaan Tanska lupaa edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta, torjua syrjäytymistä ja varmistaa kaikkien kansalaisten osallisuus. Tavoitteena on mahdollistaa oikeuksien toteutuminen, tasa-arvo ja todelliset yhtäläiset mahdollisuudet jokaiselle. Päältä puolin tämä voi kuulostaa hyggeltä.

Tanskalainen malli perustuu sosiaaliseen vuoropuheluun ja puheenjohtajakaudella priorisoidaan työntekijöiden, työnantajien ja lainsäätäjien välistä vuoropuhelua EU:ssa. Sen lisäksi otetaan työmarkkinaosapuolet aktiivisesti mukaan EU-työhön.

Työmarkkinaosapuolet nähdään keskeisinä yhteistyökumppaneina laadukkaiden työpaikkojen takaamisessa EU:ssa. Tanska painottaa, että se aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä vuoden lopussa julkaistavan Quality Jobs Roadmapin valmistelussa.

Ohjelmassa mainitaan myös pari muuta konkreettista lakihanketta, kuten:

  • Eurooppalaisen sosiaaliturvapassin (ESSPASS) pilottihankkeen jatkaminen,
  • työturvallisuuden parantaminen, erityisesti haitallisten ja syöpää aiheuttavien aineiden altistamiseen liittyvän direktiivin (CMR-aineet) kuudennen päivityksen edistäminen.

Tanska pyrkii kauden aikana myös parantamaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten oloja Euroopan lapsitakuun puitteissa ja tiedonvaihdon avulla.

Asumiseen liittyvien haasteiden, kuten kohtuuhintaisen asumisen, ratkaisemiseksi puheenjohtajamaa esittää neuvostopäätelmiä komission kohtuuhintaista asumista koskevaan suunnitelmaan. Lisäksi se jatkaa EU:n tasa-arvostrategian (2020–2025) ja LGBTIQ-strategian (2020–2025) täytäntöönpanoa.

Puheenjohtajamaa korostaa ohjelmassaan myös työelämän sääntöjen tehokasta täytäntöönpanoa, sosiaalisen polkumyynnin torjuntaa ja epäoikeudenmukaisten käytäntöjen, kuten ”postilaatikkoyritysten” ja pitkien alihankintaketjujen, käsittelyä. Euroopan työviranomaisen (ELA) toiminnan arviointi kuuluu tämän puheenjohtajakauden prioriteetteihin.

Puheenjohtajakauden iskulause on ”Vahva Eurooppa muuttuvassa maailmassa”. Kuva: EU2025DK.

Reilua kauppaa ja strategista autonomiaa

Poliittisten jännitteiden ja epäreilun kilpailun kasvaessa maailmalla, Tanska on luvannut tukea kasvua ja innovaatioita edistävää EU:n kauppapolitiikkaa. Tähän kuuluu EU:n puolustaminen epäreiluja kauppakäytäntöjä vastaan. Sen lisäksi pj-maa painottaa edullisen energian ja kriittisten raaka-aineiden saatavuutta unionin kestävyyden turvaamiseksi.
Turvallisuuteen liittyviä painopisteitä ovat Ukrainan tukeminen, puolustus, talouden turvallisuus, laittoman muuttoliikkeen hallinta, kumppanuuksien vahvistaminen kolmansien maiden kanssa sekä laajentuminen.

Ilmastokriisin, taloudellisen toipumisen ja sosiaalisen kestävyyden ollessa vaakalaudalla Tanskan EU-puheenjohtajakausi pyrkii ohjaamaan unionia kohti tasapainoista ja tulevaisuuteen suuntautunutta politiikkaa, joka vahvistaa EU:n globaalia roolia, voimaannuttaa sen työvoimaa ja rakentaa kestävää tulevaisuutta kaikille. Kauden edetessä tulemme näkemään, miten tämä tasapainoilu onnistuu. Lue lisää Tanskan EU-puheenjohtajamaan ohjelmasta täältä. Kauden aikana voi seurata Tanskan pj-kauden toimintaa mm. Blueskyssä.