Työntekijän oikeudet kuuluvat niille, jotka aidosti ovat työntekijöitä alustoilla
Uutiset”Who do you work for?” kaikui monen sadan metrin päähän, kun lähestyi Euroopan parlamentin rakennusta tänään iltapäivällä. Parlamentin edustalle oli kokoontunut satoja ihmisiä vaatimaan alustatyöntekijöille sosiaalisia oikeuksia. Euroopan tasolla tarvitaan säätelyä alustatyöntekijöiden työehtoihin, ja toimintaa tarvitaan nyt.
Tapahtuma ”Who do you work for?” keräsi tänään sankoin joukoin eurooppalaisia ay-edustajia ja sidosryhmiä, mukaan lukien europarlamentaarikoita, jotka haluavat nähdä kunnianhimoisen direktiivin alustatalouden työntekijöiden aseman parantamiseksi. ETUCin järjestämän tapahtuman tarkoitus oli lisätä tietoisuutta siitä, mitä tällä hetkellä tapahtuu direktiivin ympärillä, ja miksi vahva direktiivi tarvitaan.
Parlamentin työllisyysvaliokunta äänestää kannastaan direktiiviin työolojen parantamisesta alustatyössä näillä näkymin 30.11., jonka jälkeen se tulee parlamentin äänestykseen täysistunnossa joulukuussa.
Pitkään odotettu EU-direktiivi ei saa vesittyä valmisteluvaiheessa
Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUCin Ludovic Voet, joka myös johti tämän päivänä mielenosoitusta, kirjoittaa tämän päivän EUractivessa, että alustoja lobbaavat ovat tehneet runsaasti töitä estääkseen minkään lainsäädännön läpimenon. Uber ja muut alustat ovat pyrkineet riisumaan sen sisällön vaatimalla muutosta ”digitaalisten alustojen” määritelmään, jotta alustat pysyisivät soveltamisalan ulkopuolella.
Hän tuo myös esille sen, että alustat haluavat muuttaa työskentelyolettaman laukaisukriteerien muotoilua tiukemmaksi ja nostaa olettaman kynnystä kahdesta kriteeristä kolmeen, mikä takaa työntekijöille vähemmän sosiaalisia oikeuksia. Tätä ei voida hyväksyä. Mielipidekirjoituksessaan Voet avaa alustatyöhön liittyviä yleisiä kysymyksiä samalla, kun selventää ay-liikkeen lähtökohtia tässä erittäin hankalassa asiassa. Eurooppalainen ay-liike lähtee siitä, että alustatyöntekijöille on taattava sosiaaliset oikeudet, jos kyseessä on alustatyö.
”On varmistettava, että siitä hetkestä lähtien, kun alusta tunnustetaan työnantajaksi, sen on tehtävä työsopimus kaikki työntekijöiden kanssa. Samoin, kun alusta vahvistetaan työn välittäjäksi, kaikki itsenäiset ammatinharjoittajat hyötyvät heidän asemaansa kuuluvasta autonomiasta”, hän painottaa kolumnissaan.
ETUCin liittosihteeri Ludovic Voet, kertoo tässä videossa, miksi vahva direktiivi tarvitaan.
Toinen vahvan alustatyöntekijöiden direktiivin puolesta puhunut, europarlamentaarikko Leila Chaibi (The Left, Ranska), varoittaa Obs Multinationalesin videossa uberisaatiosta, joka yleistyy ja laajentuu uusiin aloihin kovaa vauhtia. Uberisaatiolla tarkoitetaan, että liiketoiminnan välittäjät korvataan huipputeknologialla, kuten mobiilisovelluksilla tai alustoilla, joista ihmiset löytävät toimittajan eri tarpeisiinsa.
Enää ei puhuta ainoastaan ruokalähetteistä tai kuljettajista, seuraava askel on rakennusalan toimijat, ja sitä seuraava vanhustenhoidon ja hoitoalan henkilökunta, jotka kaikki saavat toimeksiantoja appien välityksellä ilman työntekijän turvaa. Jos Euroopan tasolla ei saada minimisäätelyä alustatyölle kasaan, edessä voi olla hyvinkin haastavia aikoja edessä työmarkkinoilla. Tässä ollaan nyt kriittisessä vaiheessa muokkaamassa tulevaisuuden työmarkkinoita.
Häikäilemätöntä lobbaamista meneillään
Eri alustojen edustajat näkyvät ja kuuluvat mm. parlamentin käytävillä. Uber, Deliveroo ja Bolt lobbaa järjestelmällisesti alustatyöntekijöiden oikeuksia vastaan. Heillä on yhdessä Woltin, Delivery Hero:n, FreeNow ja Glovon 39 hengen lobbaamisjoukko, joka käy jatkuvasti keskusteluja eri instituution edustajien kanssa. Heillä on käytössä budjettivaroja noin 1,6 miljoonaa euron edestä. Alustoista Wolt työllistää eniten lobbaajia Brysselissä ja Uberilla taas on suurin budjetti lobbaukseen, 700 000 euroa. Uberin lobbauskäytännöistä kertoo myös Uberleaksin ilmiantaja ja entinen päälobbaaja Mark MacGann omassa puheenvuorossaan parlamentin työllisyysvaliokunnan kuulemisessa 25.10. Kyseesä on merkittävä kuuleminen, sillä myös komissaari Nicolas Schmit osallistuu. Kuulemista voi seurata verkossa klo 16.30 (paikallista aikaa) alkaen, ja myös nauhoitettuna jälkeenpäin.
Tämän päivän kuulemisen tavoitteena on tuoda objektiivisesti esille Uberleaksin myötä paljastuneet faktat ja antaa yleiskuva Uber-kuljettajien nykytilanteesta Euroopassa. Uberin EU-politiikan johtaja Zuzana Púčiková, entinen Uber-kuljettaja ja Uber-kuljettajien ammattiliiton perustaja Brahim Ben Ali ja tohtori Andreea Nastase Maastrichtin yliopistosta osallistuvat myös keskusteluihin.
*Uberleaks ovat kokoelma tuhansia Mark MacGannin vuotamia ja brittiläisen The Guardian sanomalehden heinäkuussa julkaisemia asiakirjoja, jotka viittaavat siihen, että Uber yritti lobbata korkea-arvoisia poliitikkoja saadakseen markkinaedun ottamatta huomioon kuljettajien työoloja ja työhyvinvointia.