Työtapaturmien määrä EU:ssa hälyttävä
UutisetEurostatin mukaan vuonna 2022 lähes 3 300 ihmistä kuoli työtapaturmissa EU-maissa. Vuodesta 2013 lähtien tämä määrä on hieman laskenut, muttei riittävästi. Työpaikkatapaturmat ovat kasvaneet EU-tasolla kolmella prosentilla. Rakennusalalla raportoitiin eniten kuolemaan johtavia työtapaturmia.
Hiljattain julkaistut, vuoden 2022* Eurooppa-tason tilastot työpaikkatapaturmista ja kuolemaan johtaneista työtapaturmista, kertovat karua kieltä. Vuonna 2022 EU:ssa oli 3 286 kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, mikä on 61 tapausta vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Vuonna 2022 lähes neljäsosa (22,9 %) kaikista EU:n kuolemaan johtaneista työtapaturmista tapahtui rakennusalalla. Yli puolessa (53,0 %) kaikista työtapaturmista työntekijät saivat haavoja, pinnallisia vammoja tai nyrjähdyksiä jne.
Suomen tilanne on parempi, mutta EU-vertailun mukaan työtapaturmia tapahtuu vähemmän (kun otetaan huomioon niiden esiintymistiheys laskettuna 100 000 työntekijää kohden) esimerkiksi Irlannissa, Ruotsissa, Saksassa, Kreikassa ja Hollannissa sekä Islannissa. Määrällisesti katsottuna eniten työtapaturmia (jotka vaativat vähintään neljän arkipäivän poissaolon töistä, jotta ne luokitellaan vakaviksi) raportoitiin Saksassa (791 391), Ranskassa (622 538), Espanjassa (497 832) sekä Italiassa (330 131).
Suomessa oli yhteensä 35 743 vakavaa työtapaturmaa. Vähiten työtapaturmia tapahtuu määrällisesti Kyproksella, Maltalla ja Islannissa.
Tapaturmat, jotka johtavat työntekijöiden kuolemaan, ovat edelleen yleisiä EU:ssa, valitettavasti myös Suomessa. Tilastojen kärjestä löytyy Ranska (775 kuolemaa), Italia (469), Espanja (411) ja Saksa (397). Suomessa raportoitiin samana vuonna 27 työpaikkakuolemaa.
Miehet valikoituvat riskialttiimpiin töihin kuin naiset
Vuonna 2022 noin kaksi kolmesta (66,2 %) EU:n työtapaturmista sattui miehille. Miehet valikoituvat riskialttiimpiin töihin kuin naiset. Esimerkiksi kaivos-, valmistus- ja rakennusaloilla tapahtuu huomattavasti enemmän työtapaturmia. Miehet työskentelevät useammin kokopäiväisesti, kun taas naiset työskentelevät todennäköisemmin osa-aikaisesti. Näin ollen naiset viettävät työpaikalla keskimäärin vähemmän aikaa, mikä saattaa myös vähentää heidän todennäköisyyttään joutua onnettomuuksiin työpaikalla.
Rakennustyömailla piileskelee vaaroja
Rakennus-, kuljetus- ja varastointialoilla, valmistusalalla sekä maa-, metsä- ja kalataloudessa sattui yhteensä 65,6 prosenttia kaikista kuolemaan johtaneista työtapaturmista vuonna 2022 ja 43,0 prosenttia kaikista työtapaturmista.
Rakennusala on yksi niistä aloista, joilla työtapaturmien riski on merkittävän suuri. Työmaiden moniulotteisuus, korkealla työskentely, raskaiden koneiden käyttö sekä erilaisten materiaalien käsittely sekä erilaiset työmenetelmät luovat lukuisia turvallisuushaasteita.
Lähes neljäsosa (22,9 %) kaikista EU:ssa tapahtuneista kuolemaan johtaneista työtapaturmista sattui rakennusalalla, kun taas kuljetus- ja varastointialalla tapahtui toiseksi eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia (15,6 %). Valmistusala (15,2 %) ja maa-, metsä- ja kalatalous (11,8 %) olivat myös ne alat, joilla kuolemaan johtaneiden tapaturmien osuus oli kaksinumeroinen.
Rakennusalan eurooppalainen yhteisjärjestö EFBWW on toistamiseen esittänyt huolensa tapaturmien korkeasta määrästä ja rakennusalan tilanteesta. Vaikka työturvallisuus ja työterveys (OSH) on saatu vakiinnutettua EU:ssa perusoikeutena, mikään ei ole muuttunut käytännössä. Työtapaturmien määrä jatkaa kasvuaan.
Järjestön mukaan tilanne vaatii panostuksia yritysten riskienhallinta- ja työturvallisuuskäytäntöihin. Pitkät ja monimutkaiset alihankintaketjut ovat merkittävä työtapaturmien riskitekijä, erityisesti siirtotyöläisille ja lähetetyille työntekijöille. He ovat yleensä myös ketjun pohjimmaisia, eivät saa asianmukaista koulutusta ja usein eivät myöskään puhu kohdemaan kieltä.
EFBWW:n mukaan on tarpeen tarjota kaikille työntekijöille turvallinen työpaikka noudattamalla tiukasti EU:n työturvallisuus- ja työterveyslainsäädäntöä. EFBWW on myös vaatinut, että tiukka työturvallisuuskoulutuksen käytäntö otettaisiin käyttöön kaikille rakennustyöntekijöille. Lisäksi he painottavat, että olisi tarjottava erityiskoulutusta sellaisille ammateille, jotka vaativat erityisosaamista. kuten telineasentajille tai nosturinkuljettajille. Tämä edistäisi eurooppalaisia vähimmäisstandardeja koulutuksissa. Myös työpaikkatarkastajien työtä on tuettava entistä enemmän.
Nolla kuolemaa työssä
EU:ssa on edellisen toimikauden aikana edistytty työturvallisuus- ja -työsuojeluasioissa, mutta olisi tehtävä vielä paljon enemmän. Sekä Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC ja EFBWW vaativat työsuojeluun liittyvien lainsäädäntötoimien viemistä eteenpäin nykyisen toimikauden aikana.
ETUC lanseerasi vuonna 2022 kampanjansa ”Nolla kuolemaa työssä”, jonka tavoitteena on saada työperäiset onnettomuudet ja sairaudet loppumaan. Vaaditaan yhteisiä ponnistuksia työtapaturmien torjumiseksi ja ammattitautien ehkäisemiseksi. Lisäksi työntekijöitä olisi suojeltava, etteivät he altistuisi vaarallisille aineille, jotka aiheuttavat esimerkiksi syöpää tai muita vaarallisia tauteja. Tämän lisäksi työntekijöiden fyysinen ja psyykkinen terveys tulisi ottaa myös huomioon työn ja työpaikan suunnittelussa.
* Euroopan työtapaturmatilaston (ESAW) tiedot julkaistaan aina Eurostatin toimesta viiveellä. Uusimmat tilastot ovat vuodelta 2022. Lähde: Eurostat.