Siirry sisältöön
Parlamentti kuulee komissaariehdokkaita valiokunnissaan syksyn aikana. Lopuksi koko komission on saatava parlamentin hyväksyntä, ennen kuin se voi aloittaa toimessaan. Alustavasti uuden komission on määrä aloittaa joulukuun alussa, mikäli päätöksenteossa ei ilmene yllätyksiä. Kuva: Euroopan parlamentti.

Uuden komission kokonpano varmistuu syksyn aikana   

Kesälomien jälkeen spekulaatiot komissaareista ja salkuista kiihtyvät. Nykyisen komission toimikausi päättyy 31.10.2024 ja edessä on uuden komission jäsenten valinnat seuraavalle toimikaudelle. Miten tämä valintaprosessi etenee ja mikä on komission rooli eurooppalaisessa politiikassa?

Komission puheenjohtajan valinta tapahtui ennen Euroopan parlamentin kesätaukoa. Heinäkuun täysistunnossa Ursula von der Leyen keräsi enemmistön tuen parlamentissa taakseen. Puheenjohtajan roolissa hän on pyytänyt EU-jäsenmaita esittämään ehdokkaansa komissaareiksi viimeistään 30.8. mennessä. Politico julkaisi viikon aikana listan tämän hetken jäsenmaiden ehdokkaista. Ursula von der Leyen toivoi jäsenmailta sekä nais- että miesehdokasta komissaariksi, mutta EU-komissaareiksi on toistaiseksi ehdolla vain viisi naista. Siksi on arvioitu, että komission muodostamista voi tulla aiempaa vaikeampana, kun ehdotuksissa ei ole sukupuolitasapainoa.

Komissaarit valitaan EU-vaalien jälkeen ja Suomessa komissaarin paikka on yleensä kuulunut jäsenmaan hallituksen suurimmalle puolueelle. Suomen osalta ehdokkaaksi on valittu europarlamentaarikko Henna Virkkunen (EPP).     

Komissaariehdokkaiden kuulemiset ja arvioinnit

Ursula von der Leyenin odotetaan esittelevän kollegionsa vastuualueidensa kera Euroopan parlamentin puheenjohtajakokoukselle syyskuussa. Neuvosto nimittää komissaariehdokkaat komission puheenjohtajan kanssa. Von der Leyen antaa kunkin komissaariehdokkaan vastuulle tietyn politiikka-alan. Asianomaiset valiokunnat parlamentissa saavat tehtäväkseen arvioida kunkin komissaariehdokkaan ennen kuin täysistunnossa äänestetään koko komission jäsenten kollegion nimityksestä.

Komission jäsenehdokkaita kuullaan näillä näkymin parlamentin valiokunnissa syys- ja lokakuussa, jolloin ehdokkaat voivat esittää näkemyksiään ja vastata meppien kysymyksiin.

Komissaariehdokkaan on vastattava kirjallisesti useisiin kysymyksiin, joita on saatu parlamentin jäseniltä valiokunnista, ja joilla testataan komissaariehdokkaat kompetenssia hänelle kaavaillun salkun vastuualueista. Kysymykset liittyvät mm. komissaariehdokkaan yleiseen pätevyyteen, eurooppalaiseen sitoutumiseen ja henkilökohtaiseen riippumattomuuteen sekä vastuualueen hoitoon ja tulevaan yhteistyöhön parlamentin kanssa. Komissaariehdokkaan kuuleminen valiokunnassa striimataan parlamentin verkkosivuilla, joten kansalaiset voivat avoimesti seurata ehdokkaiden grillausta.

Kuulemisen jälkeen seuraa ehdokkaiden kirjallinen arviointi parlamentissa. Kustakin komissaariehdokkaasta laaditaan erillinen arviointikertomus. Se lähetetään valiokuntien puheenjohtajakokoukselle ja parlamentin puheenjohtajakokoukselle. Ne laativat päätöslauselmaesityksen, josta äänestetään parlamentin täysistunnossa.

Koko komission on saatava parlamentin hyväksyntä

Von der Leyen täytyy ottaa huomioon kuulemisten tulokset sekä parlamentin poliittisten ryhmien kuulemiset, kun hän esittelee uuden komission kokoonpanon ja poliittiset painopistealueensa parlamentin täysistunnossa. Parlamentti äänestää kaikkien ehdokkaiden hyväksymisestä yhtenä ryhmänä. Lopuksi Eurooppa-neuvosto virallisesti nimittää uuden komission määräenemmistöllä. Alustavasti uuden komission on määrä aloittaa joulukuun alussa, mikäli päätöksenteossa ei ilmene yllätyksiä. Muutoin aloituspäivä saattaa viivästyä jopa tammikuulle 2025.

Euroopan komissiosta
Euroopan komissio tekee lainsäädäntöehdotuksia ja vastaa Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston päätösten täytäntöönpanosta. Se myös varmistaa, että EU-säädöksiä sovelletaan asianmukaisesti ja hallinnoi EU:n rahoitusohjelmia.

Komission poliittisesta johdosta vastaa 27 komissaarin tiimi eli kollegio. Komissaareja on yksi kustakin EU-maasta ja heidän toimikautensa kestää 5 vuotta. Komissaarit eivät edusta omaa maataan vaan EU:n yhteistä etua.

Komission puheenjohtaja (Ursula von der Leyen) päättää muiden komissaarien vastuualueet. Komission puheenjohtaja myös määrittelee komission poliittisen suunnan, minkä perusteella komissaarit voivat yhdessä päättää strategisista tavoitteista ja laatia vuotuisen työohjelman.

Lue lisää täältä.