Siirry sisältöön
Euroopan parlamentti aloitti kymmenennen vaalikautensa tänään. Mepeistä yli puolet (54 %) on uusia. Naisten osuus on 39 %. Kuva: Euroopan parlamentti 2024.

Uudessa Euroopan parlamentissa toimii kahdeksan poliittista ryhmää

Euroopan parlamentti järjestäytyi tänään virallisesti Strasbourgissa kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen. Parlamentissa on kahdeksan poliittista ryhmää, joista kaksi on täysin uusia. Parlamentin puhemies ja 14 varapuhemiestä valittiin istunnon äänestyksissä.

Kymmenes parlamenttikausi lähti tänään käyntiin. Uusi parlamentti koostuu 720 jäsenestä eli mepistä, mikä on 15 enemmän kuin edellisen vaalikauden lopussa. 54 prosenttia parlamentin jäsenistä on uusia jäseniä (vuonna 2019 uusien jäsenten osuus oli 61 prosenttia). 61 prosenttia on miehiä ja 39 prosenttia naisia (40 prosenttia oli naisia vuonna 2019).

Puhemiesäänestys toimitettiin parlamentissa suljettuna lippuäänestyksenä. Ehdokkaat olivat Roberta Metsola (EPP, Malta) ja Irene Montero (The Left, Espanja). Viime toimikauden parlamentin puhemiehenä toiminut Roberta Metsola sai äänestyksessä 562 ääntä, mikä vastaa n. 90,2 prosenttia äänistä. Montero sai 61 ääntä, eli 9,8 % äänistä. Näin ollen Metsola valittiin puhemieheksi ehdottomalla enemmistöllä seuraavaksi 2,5 vuodeksi.

Parlamentin varapuhemiehiksi valittiin seuraavat europarlamentaarikot ensimmäisessä äänestyskierroksessa:

EPP: Ewa Kopacz (Puola), Sabine Verheyen (Saksa) ja Esteban González Pons (Espanja)

S&D: Katarina Barley (Saksa), Pina Picierno (Italia), Victor Negrescu (Romania), Javi López (Espanja) ja Christel Schaldemose (Tanska).

Renew Europe: Sophie Wilmès (Belgia) ja Martin Hojsík (Slovakia).

Greens/EFA: Nicolae Ștefănuță (Romania).

Toisessa äänestyskierroksessa valittiin varapuhemiehiksi:

EKR: Roberts Zīle (Latvia) ja Antonella Sberna (Italia).

The Left (Euroopan vasemmistoryhmä): Younous Omarjee (Ranska).

Tältä näyttää uusi parlamentti. Kuva: Parlamentin vaalitulossivusto.

Parlamentissa on kaksi uutta poliittista ryhmää

Parlamenttiin on muodostettu kahdeksan poliittista ryhmää. Puhemies Roberta Metsola tiedotti parlamentin uudesta kokoonpanosta täysistunnossa.

Suurin ryhmä on Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP), joka sai 188 jäsentä parlamentissa. Ryhmän puheenjohtajana jatkaa Manfred Weber (Saksa). 

Toiseksi suurin on sosiaalidemokraattinen ryhmä S&D 136 jäsenellä. Ryhmän puheenjohtajana jatkaa Iratxe García Pérez (Espanja).

Euroopan konservatiivien ja reformistien -ryhmällä (EKR) on uudessa parlamentissa 78 jäsentä. Ryhmän puheenjohtajina toimivat italialainen Nicola Procaccini ja puolalainen Joachim Brudziński.

Renew Europe -ryhmällä on 77 jäsentä ja ryhmän puheenjohtajana jatkaa Valérie Hayer (Ranska).

Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä (Greens/EFA) koostuu 53 jäsenestä. Ryhmän puheenjohtajina toimivat jatkokauden saanut Terry Reintke (Saksa) sekä Bas Eickhout (Hollanti).

Vasemmisto-ryhmällä (GUE/NGL) on 46 jäsentä. Manon Aubry (Ranska)ja Martin Schirdewan (Saksa) jatkavat sen puheenjohtajina.

Euroopan parlamenttiin on muodostunut kaksi uutta puolueryhmää, äärioikeistoon kuuluvat Euroopan patriootit-ryhmä ja Suvereenien kansakuntien Eurooppa-ryhmä. Samaan aikaan nationalistinen puolueryhmä ID katosi.

Euroopan patriootit-ryhmästä tuli myös Euroopan parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä 84 jäsenellä. Ryhmään kuuluvat mm. Ranskan kansallisen liittouman, Italian Lega-puolueen sekä Unkarin Fidesz-puolueen europarlamentaarikot. Uuden ryhmän puheenjohtajaksi on valittu Ranskan kansallisen liittouman johtaja Jordan Bardella.

Suvereenien kansakuntien Eurooppa-ryhmällä on 25 jäsentä. Ryhmän suurin puolue on AfD 14 europarlamentaarikolla. Ryhmän puheenjohtajina toimivat René Aust (Saksa) ja Stanisław Tyszka (Puola).

32 Euroopan parlamentin jäsentä on sitoutumattomia, eivätkä kuulu mihinkään ryhmään (NI ja muut ryhmät kuvassa).

Täysistunto jatkuu perjantaihin asti

Seuraa parlamentin täysistuntoa suorana lähetyksenä verkossa. Torstaina 18.7. mepit äänestävät seuraavan komission puheenjohtajasta. Ehdolla viiden vuoden jatkokaudelle on nykyisen komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Äänestyksessä hänen pitää saada vähintään 361 ääntä, ja äänestyksestä odotetaan erittäin tiukkaa.