Siirry sisältöön
Vallan pirstoutumisen trendi todennäköisesti jatkuu, kun isommat poliittiset ryhmät (enemmän keskellä sijaitsevat) pienenevät ja pienemmät ryhmät taas kasvavat. Kuva: iStock.

Vaaliennuste: Yli 40 prosenttia valituista mepeistä tulee olemaan uusia

Mitä muutoksia on odotettavissa EU:n politiikassa ja EU-päättäjien kohdalla kesäkuun 2024 europarlamenttivaalien jälkeen? EU Matrix on seurannut tulevaa vaalia jo keväästä lähtien ja julkaisee aika ajoin vaaliennusteita. Syyskuussa 2023 julkaistujen arvioiden mukaan S&D, vasemmisto (The Left) ja äärioikeistopuolueet (ECR ja ID) olisivat saamassa lisäpaikkoja parlamentissa kesän jälkeen. Ne puolueet, jotka menettävät paikkoja, ovat ennusteen mukaan EPP, Renew ja Vihreät (The Greens).

Taulukossa esitetään kunkin poliittisen ryhmän paikkamäärän ennuste syyskuun tilanteen ja kunkin ryhmän sen hetkisen puoluekokoonpanon perusteella. Laskentatavassa on otettu huomioon 720 meppipaikkaa.

Ennusteessa on havaittavissa, että vallan pirstoutumisen trendi todennäköisesti jatkuu, kun isommat poliittiset ryhmät (enemmän keskellä sijaitsevat) pienenevät ja pienemmät ryhmät taas kasvavat.

Miltä mahdolliset koalitiot näyttävät?

Tällä kertaa saattaa olla vaikeampaa myös muodostaa poliittisten ryhmittymien yhteenliittymää, eli koalitiota, vaalien jälkeen. Esimerkiksi EPP-S&D-Renew-koalition voisi muodostaa 55–60 prosentin paikoista, mikä on vähemmän kuin aikaisemmin.

EPP:n ja S&D:n puolueryhmillä on hyvin eri näkemys esim. sisämarkkinoiden sääntelystä, joten tiedossa on kiinnostavat vaalit.  

Alla oleva taulukko osoittaa, ettei kahdesta leiristä saada vankkaa enemmistöä, joten eron tekevät tilapäiset liittoumat ja ”swing-äänestäjät” (suomennettuna henkilö, joka ei aina äänestä samaa poliittista puoluetta, vaan yleensä päättää tietyn politiikan perusteella). Tästä syystä EU Matrix arvelee, että on yhä tärkeämpää seurata yksittäisten parlamentin jäsenten, ei vain poliittisten ryhmien, kantoja kokonaisuudessa. Monet ensi vaalikauden europarlamentaarikoista ovat myös uusia meppejä.

Yli 40 prosenttia valituista on uusia Euroopan parlamentin jäseniä

EU Matrixin mukaan se, että mepeistä niin monet tulee istumaan ensimmäistä kauttaan, sisältää sekä riskejä että mahdollisuuksia. Eniten uusia jäseniä saavat ryhmät, jotka kasvavat eniten, nimittäin ECR ja ID, kun taas vihreät menettävät kolmasosan mepeistään.

Tällä uskotaan olevan vaikutusta myös Euroopan parlamentin politiikkaan uudella vaalikaudella. EU Matrix ennustaa, että parlamentin kannat voivat muuttua oleellisesti muun muassa teollisuuden sääntelyssä (kohti vapaampaa markkinasuuntaa). Myös parlamentin kanta vihreään siirtymään muuttuu, mutta vähemmän. Painopiste näyttää myös siirtyvän erittäin vahvojen yritysten vastuullisuuden vaatimisesta talouden tukemiseen.

Lue lisää EU Matrixin verkkosivuilta.

Taulukkolähteet: EU Matrix, syyskuu 2023.