Siirry sisältöön

Vielä viisi työpaikkojen syöpävaarallista ainetta EU:n rajoituslistalle

Nykyisen komission viimeinen karsinogeeneille altistumista rajoittava paketti hyväksytään lopullisesti vielä tänä keväänä.

EU-lainsäätäjät pääsivät 29. tammikuuta viimeisessä neuvotteluvaiheessaan sopuun jälleen uusista, sitovista rajoituksista syöpää aiheuttaville aineille työpaikoilla. 

Rajoitukset koskevat viittä ainetta, joiden joukossa on muun muassa kadmium, beryllium ja arseenihappo. Rajoitukset vaikuttavat työntekijöihin muun muassa sinkin ja kuparin sulatuksessa, nikkeli-kadmiumakkujen valmistuksessa, kierrätys- ja muovialalla ja rakennusalalla. 

Komission mukaan nyt saavutetulla päätöksellä parannetaan yli miljoonan työntekijän työoloja ja voidaan estää 22 000 työperäistä sairastumista EU:ssa. 

Nykyisen komission ja EU-parlamentin kaudella on asetettu tämänkaltaisia, uusia raja-arvoja yhteensä 26 syöpää aiheuttavalle aineelle. 

Euroopan palkansaajien kattojärjestön EAY:n mukaan suunta on ollut hyvä, mutta rajoituksia tulisi asettaa huomattavasti useammalle aineelle. 

Jäsenmaiden neuvoston ja Euroopan parlamentin on hyväksyttävä nyt saavutettu alustava sopu vielä lopullisesti tulevina viikkoina. Olisi kuitenkin poikkeuksellista, jos kolmikantaneuvotteluissa saavutettua tulosta ei vahvistettaisi. 

FinUnionsin juttu 13.4.2018 ”Metalliteollisuuden työntekijöille suunnitteilla parempaa suojaa työperäisiä syöpiä vastaan EU:ssa”