Siirry sisältöön
Ay-liike näkee tärkeänä, että vaalien myötä Eurooppaan saadaan parlamentti ja komissio, jotka ovat sitoutuneet työskentelemään oikeudenmukaisen unionin puolesta. Kuva: iStock.

Ay-liike valmistautuu europarlamenttivaaleihin

Vaaleihin on enää seitsemän kuukautta. ETUC:n hallituksen kokouksessa syyskuun lopulla Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö hyväksyi päätöslauselman, joka ohjailee järjestön vaalikampanjaa vuoden 2024 vaaleissa. Ay-liike haluaa edistää oikeudenmukaista työelämää, jossa työntekijät ovat pääroolissa. 

Päätöslauselmassa esitetään tärkeimmät ETUC:n toimet vuoden 2024 EU-vaaleja varten. Tähän kuuluu myös manifesti ”Reilu diili työntekijöille”, joka tiivistää ja hakee poliittista tukea eurooppalaisen ay-liikkeen arvoille ja toimille, jotka hyväksyttiin Berliinin kongressissa. 

ETUC huomauttaa, että vuoden 2024 vaalit tulevat olemaan käännekohta Euroopan unionin tulevaisuudelle ja vaalit määrittelevät EU:n tulevan sosiaali- ja talouspolitiikan. ETUC puoltaa edistyksellisyyden ja solidaarisuuden polun jatkamista unionissa, jonka puolesta ay-liike taisteli osana EU:n vastausta Covid-19-kriisiin. Ajallemme on ominaista, että eletään ”polykriisin” aikoja, mikä johtuu Ukrainan sodasta, elinkustannusten noususta, kasvavasta eriarvoisuudesta sekä ilmastonmuutoksen kiihtyvistä seurauksista. Tämä on aiheuttanut uusia yhteiskunnallisia haasteita, ja ETUC:n mukaan Euroopassa vallitsee sosiaalinen hätätilanne.  

Kohti kestävämpää sosiaalipolitiikkaa 

Tulevissa EU-vaaleissa on erittäin tärkeää, että saadaan rakennettua sekä ylläpidettyä vahva tuki edistykselliselle talous- ja sosiaalipolitiikalle, ammattiyhdistysliikkeelle ja työehtosopimuksille sekä kiireellisesti varmistaa paremmat työ- ja elinolosuhteet. ETUC korostaa mm., että Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari ohjaa myös tulevan parlamentin työtä kohti vahvaa sosiaalista ja kestävää Eurooppaa. Demokratian puolustaminen ja vahvistaminen kaikilla tasoilla on elintärkeä. 

ETUC pitää huolestuttavana, että äärioikeistopuolueet saattavat lisätä kannatustaan ensi kesän vaaleissa. Se on uhka työntekijöiden ja ihmisoikeuksien kannalta. Äärioikeiston politiikka ja toiminta eivät ole yhteensopivia ay-liikkeen perusarvojen kanssa. ETUC:n manifestissa kehotetaan myös puolueita ja ehdokkaita kieltäytymään kampanjoinnissa yhteistyöstä äärioikeistolaisten puolueiden ja liikkeiden kanssa.

Toimintasuunnitelmassa mielenosoituksia, edunvalvonta- ja kampanjatyötä 

ETUC järjestää Brysselissä Euro Manifestation -mielenosoituksen 12. joulukuuta. Kutsu koskee myös suomalaisia ammattiyhdistysaktiiveja, joten tervetuloa Brysseliin silloin!

Työntekijät ja ammattiliitot eri puolilta Eurooppaa kokoontuvat Brysseliin 12.12. sanomaan ei uusille säästötoimille ja -politiikalle. Nämä ovat esim. jyrkät säästötoimet, jotka johtavat syvempään köyhyyteen sekä kansalliset muutosohjelmat, jotka vaikuttavat työsuhteisiin ja työlainsäädäntöön. Kuva: iStock.

ETUC on pitkään tehnyt yhteistyötä eurooppalaisten edistyksellisten poliittisten puolueiden kanssa, ja tätä hyvää käytäntöä on tarkoitus jatkaa myös vaalien jälkeen. Tänään eurooppalainen ay-liike lanseeraa EU-vaalitavoitteensa järjestämässään tilaisuudessa Euroopan parlamentissa. Nämä tavoitteet ovat ns. yleiskattavia painopisteitä, joista ETUC:n hallitus päätti Madridissa pidetyssä hallituksen kokouksessa syyskuussa. ETUC on hyväksynyt 12 vaalitavoitetta eurooppalaisen työelämän parantamiseksi. Tutustu vaalitavoitteisiin suomeksi täältä.

Berliinin kongressi päätti toukokuussa, että valiokuntien määrä pysyy ennallaan, vaikka niiden nimet saattavat hieman muuttua. Näihin on myös nimitetty uusia jäseniä palkansaajajärjestöltä, ja voit tutustua suomalaisiin edustajiin täältä. Sekä ETUC:n naisten komitea, että ETUC:n nuorisokomitea järjestävät tulevien kuukausien aikana tapahtumia, jotka keskittyvät juuri EU-vaaleihin. Myös ETUC:n kesäkoulu, joka pidetään toukokuussa 2024, keskittyy EU-vaaleihin.

Vaalikampanjointia tullaan näkemään sosiaalisessa mediassa. Vaaleihin on enää seitsemän kuukautta, joten lähiaikoina EU-vaaleista kuullaan paljon enemmän, myös meppiehdokkaista. Kyseessä on tärkeät vaalit, koska Euroopan parlamentti on ainoa suoralla kansanvaalilla valittava EU-toimielin ja se käyttää suurta valtaa yhdessä Eurooppa-neuvoston kanssa.

FinUnions tulee julkaisemaan EU-vaalitavoitteitaan, jotka perustuvat SAK:n ja STTK:n vaalitavoitteisiin. Tästä uutisoimme lisää myöhemmin.

Eurooppalaisen ay-liikkeen vaalimanifesti julkaistiin tänään parlamentissa. Paikalla olivat S&D:n puheenjohtaja Iraxte Garcìa Pèrez, Vihreiden puheenjohtaja Terry Reintke ja Manon Aubry, joka on Vasemmistoryhmän puheenjohtaja parlamentissa.

Mielenosoituksen päivämäärä on muutettu kuvatekstissä.