FinUnionsin kevät alkoi johtajavaihdoksella
UutisetKevätkausi FinUnionsin toimistolla pyörähti käyntiin johtajavaihdoksella. Susanna Salovaara valittiin viime syksynä Brysselin toimiston johtajan tehtävään. Uudessa tehtävässä Salovaara aloitti tällä viikolla.
FinUnionsin toimistolla sinua palvelee jatkossa kahden hengen tehotiimi; FinUnionsin toiminnnasta vastaava Susanna Salovaara ja tiedotus- että hallintoasioista vastaava Marie Sandberg-Chibani.
Voit kääntyä puoleemme sähköpostitse ja puhelimitse. Koronatilanteen takia teemme edelleen osittain etätöitä.
Tulevan kauden aikana FinUnions seuraa EU:n työelämän aloitteita ja niiden edistystä Euroopan päätöksentekokoneistossa. Euroopan komission aloitteet palkka-avoimuuden vahvistamiseksi ja alustatalouden työntekijöiden aseman parantamiseksi ovat palkansaajajärjestöille tärkeitä työelämän kehittämiseksi ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi. Myös minimipalkkadirektiivi on hyvin merkittävä ja siihen liittyvät kolmikantaneuvottelut, eli ns. trilogi Euroopan parlamentin, ministerineuvoston ja Euroopan komission välillä, alkavat tänään.
Euroopan työohjelmassa 138 keskeistä lainsäädäntöehdotusta
Euroopan unionin johtajat allekirjoittivat joulukuussa 2021 yhteisen julistuksen, jossa määritellään keskeiset lainsäädännölliset painopisteet vuodeksi 2022. Kyseiset johtajat ovat edesmennyt Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli, Slovenian pääministeri Janez Janša neuvoston puheenjohtajavaltion puolesta ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
Euroopan komission puheenjohtaja van der Leyen kommentoi vuoden 2022 ohjelman sisältöä lehdistötiedotteessa näin: “Euroopan on löydettävä ratkaisuja yhteisiin välittömiin ongelmiin, erityisesti pandemiaan ja sen jokapäiväiseen elämään liittyviin haasteisiin, mutta myös pitkän aikavälin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen. Yhteinen julkilausumamme osoittaa, että olemme sitoutuneet ratkaisemaan näitä tiiviissä yhteistyössä.”
Julistuksen allekirjoittaneet osapuolet – Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto sekä Euroopan komissio – ovat sitoutuneet edistämään keskeisiä lainsäädäntöehdotuksia, jotka ovat tällä hetkellä lainsäätäjien käsissä tai jotka Euroopan komissio esittää syksyyn 2022 mennessä. Lainsäädäntöehdotusten avulla otetaan seuraavat askeleet kohti covid-19-pandemian jälkeistä Eurooppaa, jota julistuksessa kuvataan entistäkin vihreämmäksi, oikeudenmukaisemmaksi, digitaalisemmaksi ja kestävämmäksi.
Etusijalle asetetaan aloitteet, joilla
- toteutetaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, johon kuuluvat mm. 55-valmiuspaketti ja sosiaalinen ilmastorahasto. Työt jatkuvat, jotta Eurooppa on maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.
- päivitetään Eurooppaa digitaaliaikaan, mm. parantamalla eurooppalaisten digitaaliset valmiudet. Euroopan digitaalistrategiassa tästä lisää.
- luodaan ihmisille toimiva talous. Elpymistoimiin kuuluvat Euroopan elpymissuunnitelma ja NextGenerationEU-ohjelma, joka on elpymisen vauhdittamiseen tarkoitettu väliaikainen rahoitusväline.
- edistetään vahvempaa Eurooppaa maailmassa. Asialistalla on mm. uuden Global Gateway –strategian laatiminen, jonka avulla perustetaan yhteyksiä koskevia kumppanuuksia eri puolilla maailmaa kaupan ja investointien edistämiseksi.
- edistetään eurooppalaista elämäntapaa muun muassa eurooppalaisen hoito- ja hoivastrategian avulla ja Euroopan terveysunionin kehittämisellä.
- suojellaan ja vahvistetaan demokratiaa ja puolustetaan yhteisiä eurooppalaisia arvoja. Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssin tuloksia seurataan yhdessä eurooppalaisten kansalaisaloitteiden kanssa.
Julistuksessa luetellaan yhteensä noin 138 keskeistä lainsäädäntöehdotusta. Tavoitteena osapuolilla on edistää mahdollisimman monta aloitetta vuoden 2022 loppuun mennessä.
Tutustu myös Ranskan puheenjohtajakauden painopisteisiin FinUnionsin uutisessa.