Siirry sisältöön

Nykyinen europarlamentti ehtii vielä työstää palkansaajille tärkeitä hankkeita

Tämänhetkisen Euroopan parlamentin viimeiset toimintakuukaudet ennen toukokuun 2019 eurovaaleja ovat käsillä. Työtahti keskeneräisten lakien valmistumiseksi on kova.

Aloitteiden joukossa on useita Suomen palkansaajien kannalta tärkeitä työ- ja sosiaalipolitiikan hankkeita.

Näitä ovat erityisesti parempia työoloja ajava työolodirektiivin uudistusperhevapaiden uudistus ja uuden Euroopan työviranomaisen perustaminen.

Näissä kaikissa ollaan tällä hetkellä menossa viimeisessä ja ratkaisevassa neuvotteluvaiheessa parlamentin, komission ja jäsenmaiden kesken.
 
Sopu tulisi kussakin saada aikaiseksi viimeistään tulevan helmikuun ensimmäisellä viikolla, jotta hankkeet ehtivät lopullisesti hyväksytyiksi vielä nykyisen parlamentin aikana. 
 
Myös maasta toiseen liikkuvia työntekijöitä koskeva sosiaaliturvan koordinaation uudistus on edennyt viimeiseen neuvotteluvaiheeseensa. Kesken ovat niin ikään väärinkäytösten ilmoittajien suojelemiseksi luotava direktiivi ja suositus sosiaaliturvan laajentamisesta koskemaan kaikenlaisia työntekijöitä. 
 
Jos jokin lakihanke jää kesken, sen työstämistä on periaatteessa mahdollista jatkaa seuraavalla vaalikaudella.

EU-parlamentin viimeinen täysistunto on huhtikuun loppupuolella juuri ennen pääsiäistä. Tämän jälkeen alkaa vaalitauko, ja uusi parlamentti järjestäytyy kesä- ja heinäkuun aikana.

Uuden parlamentin työ alkaa virallisesti heinäkuun ensimmäisenä päivänä.